Viltspårare utan spårsnö letar rovdjur med kamera

1:34 min

På grund av snöbrist har viltspårare svårt att spåra och räkna rovdjur och får alltmer förlita sig på kameror ute i skogen.

Viltspårning av lo görs i snö från 1 oktober till sista februari.

Men snöfattiga vintrar gör det näst intill omöjligt för viltspårarna att göra sitt jobb och antalet familjegrupper av lo som rappporteras in till Naturvårdsverket riskerar att bli missvisande.

Synobservationer gjorda av boende eller jägare är inte tillräckliga, enligt myndigheten, för att räknas i statistiken. Viltspårare måste kvalitetssäkra observationen. Det är här länsstyrelsens kameror kommer till användning.

Några av länsstyrelsens kameror är placerade en bit norr om Karlsborg, där lo siktas då och då. De är kamouflagemålade och väl gömda i skogen. 

Efter två veckor plockas kamerorna ned och minneskorten sätts i viltspårarnas bärbara dator. Förhoppningen är att ett lodjur eller två fastnat på bild.

Oavsett hur det blir med snötillgången i vinter kommer viltspårarna förhoppningsvis att få veta hur det står till med lodjursstammen i området, berättar Alfred Akersten.