Psykiatriker Håkan Andersson: Inget fel att känna oro idag

0:31 min

P4 Skaraborgs "själsdoktor", psykiatriker Håkan Andersson tycker att det är okej att känna oro inför det som hänt i Paris. Lösningen tror han är att skapa ett "världshem". 

Människan har grundläggande behov. Vi behöver något att leva av, någon att leva med och något att leva för, det vill säga mat/värme, relationer, trygghet och livsmening.

– Har hon inte detta så måste hon börja i den ändan, säger Håkan Andersson.

När de grundläggande behoven inte är tillfredsställda, då börjar vi konsumera för att ersätta våra grundläggande behov, eller så flyr vi för att kunna känna oss trygga. Det menar han att vi kan ha förståelse för i den flyktingkris som just nu pågår.

– Vad vi inte behöver mer i vårt land, det är prylar, säger Håkan Andersson vidare.

Han frågar sig istället hur vi ska organisera vår värld så att människor känner sig tryggare och tillvaron blir mer förutsägbar. Vi lever efter ett samband mellan frihet och struktur, där vi blir oroade så fort strukturen hotas, menar Håkan. Att vi därför känner oro inför händelserna i Paris blir naturligt.

– Inget fel att känna oro idag, man kan undra om Mellanöstern är på väg att kasta oss in i ett tredje världskrig, säger Håkan Andersson. 

Men han menar att det folkhem som många anser vara hotat inte är lösningen.

– Vi måste skapa ett världshem där alla är trygga, säger han.