Åklagaren kritisk mot Rönnbäcks kostnadsräkning

Vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm har synpunkter på försvarets kostnadsräkning. Experterna ska bara betalas om 35-åringen frias från mordet menar åklagaren. 

Som P4 Skaraborg kunde avslöja i helgen så har Inger Rönnbäck begärt drygt 900 000 kronor för sin insats som försvarare för 35-åringen som misstänks för mordet på Lisa Holm. Bland annat vill hon ha betalt för tid hon medverkat i media. 

 En del, cirka 55 000 kronor, utgör räkningar från experter hon kallat in, bland annat en pensionerad kriminalkommissarie som vittnade under rättegången.

Åklagaren anser att experterna ska betalas enbart om 35-åringen frikänns och hänvisar till bestämmelser i rättsbalken angående rättegångskostnader.

Även Justitiekanslern, JK, granskar kostnadsräkningen. Alla räkningar som överstiger belopp på 100 000 kronor skickas per automatik till JK för granskning. Senast i förra veckan kritiserade JK en av försvararna i trippelmordsrättegången i Uddevalla för att ha saltat sin räkning.  

Vid en fällande dom i ett brottmål faller kostnad för försvar och målsägarbiträde på den som döms och personen blir betalningsskyldig efter förmåga. Om personen frias faller kostnaden på staten.