Mats Öfverström och Pernilla Wadebäck har direktrapporterat under hela Lisa Holm-rättegången. Ställ dina frågor direkt till Mats och Pernilla i chatten idag.
Mats Öfwerström och Pernilla Wadebäck har direktrapporterat under hela Lisa Holm-rättegången. Ställ dina frågor direkt till dem i chatten idag.

Chatt med våra reportrar om domen i Lisa Holm-målet

Här kan du ställa frågor till våra reportrar som bevakat fallet sedan Lisa Holm försvann i början av juni.

CIA, Kållandsö: Tack Pernilla för suverän rapportering! ��

Pernilla: Tack! Vi gör vårt bästa!

15:22, 17 November 2015

Pernilla: Nu under eftermiddagen har målsägarbiträdet Tore Brandtler gått igenom domen med Lisa Holms familj. Brandtler kommer att vara med här i P4 Skaraborg efter kl 16 och kommentera domen.

15:27, 17 November 2015

Annelie: Om han får sitta av straffet i hemlandet, vad innebär livstidsstraff där?

Pernilla: Min kollega Mats håller just nu på med att intervjua en jurist som ska hjälpa oss att reda ut detta. Så du ska få svar om en stund!

15:35, 17 November 2015

Christer: Vart tror ni han får sitta av straffet då?

Pernilla: Först ska domen vinna laga kraft, om 35-åringen inte överklagar blir det om tre veckor. Om det ska prövas i hovrätten så tar det ett par månader innan vi vet. Därefter tar kriminalvården över och gör en utredning och sedan kommer ett placeringsbeslut - man ser till säkerheten bla o de anstalter som är aktuella är troligen klass 1 med högst säkerhet.

15:39, 17 November 2015

Ulf: Måste hovrätten medge prövningstillstånd? Om inte, vad finns idag som tyder på att de skulle göra det vid en överklagan?

Pernilla: I det här fallet krävs inget prövningstillstånd, det framgår i så fall av domen om det krävs ett sådant.

15:41, 17 November 2015

Simon: Hur stor är risken för att hovrätten friar 35-åringen alternativt ger ett lindrigare straff?

Pernilla: I en tidigare intervju som vi gjorde inför domen säger rådmannen som dömde i Peter Mangs-målet att juridik inte är svart-vit så hur hovrätten värderar bevisningen vet vi inte. Det finns fall där tingsrätt dömt till klånga straff o där hovrätten friat eller sänkt, men det finns även exempel på motsatsen. När det gäller mordet på Gabriel Holmdahl i Lidköping skärpte hovrätten straffet fr 14 till 17 år.

15:45, 17 November 2015

Ulf: Var tingsrätten enig?

Pernilla: Ja

15:46, 17 November 2015

PIA: Vad säger den Rättspsykiatriska utredningen om mannen ?

Pernilla: Han har inte genomgått en sådan, det finns inget som tyder på att han begått gärningen under psykisk störning eller att han är psykiskt sjuk nu.

15:47, 17 November 2015

Christer: Vad ska hända i hovrätten om det kan gå till högsta domstolen

Pernilla: Man kan alltid välja att äverklaga en hovrättsdom till Högsta domstol men det är inte säkert att HD prövar fallet. Högsta domstol prövar bara fall som kan vara prejudicerande, alltså vägledande för andra fall. Eller - om manen skulle bli dömd på livstid även i hovrätten - om det framkommer bevisning eller annat som pekar på en annan gärningsman så kan HD pröva en resning i fallet.

15:50, 17 November 2015

LG: Om den dömde väljer att erkänna brottet, kan straffpåföljden ändras då?

Pernilla: Nej, oavsett mannens inställning till brottet så anser tingsrätten att det ska vara livstid.

15:50, 17 November 2015

Frans: Det var väl blodspåren på hennes läder som var avgörande. DNA kan ju spridas på olika sätt t ex hudflagor, saliv mm.

Pernilla: Det fanns blodspår från 35-åringen bla på Lisa Holms jacka. Det fanns även dna från 35-åringen avsatt på hennes kläder i annan form. Blodspåren var viktiga på så sätt att det var färskt blod, avstruket blod, på jackan. Det går alltså inte att förklara med att jackan råkat hamna på ett ställe där mannen tidigare avsatt blod.

15:53, 17 November 2015

Ulf: Kan straffet bli längre än 18 år?

Pernilla: Ja, numera måste man avtjäna minst 18 år om man döms till livstid. Du kan däremot redan efter tio år ansöka om att få ditt livstidsstraff tidsbestämt. Men genomsnittet är att man sitter av 25 år av sitt livstidsstraff.

15:55, 17 November 2015

oj: Om de går upp i hovrätten är de samma advokat och åklagare

Pernilla: Ja, men det kan säkert vara så att mannen kan ansöka om att få byta advokat.

15:55, 17 November 2015

PIA: Lisa Holms mordet och Vårgårdamordet.Livstid eller 18 år. Varför så olika domar ?

Pernilla: I fallet i Vårgårda har tingsrätten ansett att en del i straffet är att mannen ska utvisas och därför blir det 18 år (det längsta tidsbestämda) istället för livstid. Så motiveras det i domen https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=97&artikel=6304241

15:58, 17 November 2015

Fråga: Det fanns DNA från mannen på hennes kläder i annan form, skrev. Betyder det nåt helt annat än blod? Detta har jag missat, trots att jag följt med så mycket. Vad för slags DNA isf?

Pernilla: När vi tar i ett föremål så avsätter vi dna, men det är inte alltid mätbart med dagens teknik. Det är en kemiskt ämne som vi avsätter med en unik genetisk kod. Kriminaltekniker kan hitta dna i blod, sperma, hud, saliv, nagel, tand eller hår.

16:03, 17 November 2015

Christer: Blir det samma procedur i hovrätten. Samtal osv

Pernilla: I tingsrätten har alla vittnesmål spelats in på video och i hovrätten spelas dessa upp. Då slipper vittnen kallas på nytt och dessutom prövar hovrätten samma berättelser som hörts i tingsrätten. Men åklagare och advokat kan kalla nya vittnen eller dra tillbala vittnen i hovrätten.

16:05, 17 November 2015

Mats: Här kan du höra vad Kriminalvården säger om möjligheterna att avtjäna straffet i hemlandet. Den intervjuade juristen pratar i allmänna ordalag och inte om det specifika fallet med Lisa Holms mördare. https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=97&artikel=6304513

16:05, 17 November 2015

David J: Kan det vara så att han är oskyldig? och att han bara "fått städa" upp efter någonannan, och i ren lojalitet mot denne person väljer att INTE säga någonting? Hur har tingsrätten resonerat i ett eventuellt sådant fall

Pernilla: Tingsrätten ser inte att det finns någon annan gärningsman. De är övertygade om att 35-åringen är Lisa Holms mördare.

16:06, 17 November 2015

Mats: Enligt lagstiftningen ska straffet avtjänas i det land där han anses ha störst chanser att återanpassa sig till ett liv utan kriminalitet.

16:07, 17 November 2015

Mats: Alldeles strax är familjens målsägarbiträde, Tore Brandtler, med i P4 Skaraborgs eftermiddagsprogram.

16:10, 17 November 2015

PIA: Varför blev frun och brodern friade från misstankar ?

Mats: Åklagaren ansåg inte att han kunde få dem fällda för något brott.

16:11, 17 November 2015

Fråga från Facebook: OM nu detta inte överklagas utan att den dömde liksom ger upp och accepterar att han fått detta straff , vad händer då om nu någon annan träder fram och påstår att det är han / hon som utfört brottet , släpps då den nu dömde då och i så fall vilket skadestånd skulle vara troligt att han får efter all den uppståndelse och publicitet som varit ?

Pernilla: Då kan riksåklagaren begära resning i högsta domstol och fallet prövas då i hovrätt. En person som blivit felaktigt dömd kan ansöka om skadestånd av jusititekanslern.

16:30, 17 November 2015

Pernilla: Tack för alla era frågor! Gå gärna in på vår sajt https://sverigesradio.se/skaraborg/ för att lyssna och läsa mer om fallet.

16:30, 17 November 2015

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".