Hälften vill servera mindre kött

1:25 min

Mer än varannan kommun vill minska köttätandet i skolorna, visar P4 Skaraborgs enkät. Orsaken är köttets stora påverkan på klimatet. En av kommunerna som ändrat sättet att laga maten är Grästorp.

– Vi har minskat en viss del på köttmängden genom att vi har tagit i rivna morötter, Erna Nyberg, kock på Centralskolan i Grästorp.

Ett kilo fläsk släpper ut 60 gånger mer koldioxid än samma mängd morötter, enligt Naturvårdsverket. Det är den stora skillnaden som gör att Grästorps kommun blandar ut korv och färs med till exempel morötter eller bönor. Förutom det serveras också fler grönsaker varje dag.

– Även om man inte vill smaka på alla ser man dem och vänjer sig vid att det finns grönsaker att välja som ett alternativ, säger Erna Nyberg.

I ungefär ett halvår har Grästorp arbetat för att minska köttätandet i skolorna, och över hälften av Skaraborgs kommun gör ett liknande jobb, visar P4 Skaraborgs enkät till kostcheferna.

Det kan handla om att ge de vegetariska rätterna ett mer tilltalande namn, men vanligaste är att servera fler grönsaker. Förändringarna sparar pengar, men det är mest en positiv sidoeffekt.

– Det är inte främst för kostnaden, utan det blir en bieffekt. Det är inte så himla billigt att göra ett variationsrikt salladsbord även om det bara är vegetabilier där, säger kostchefen Erik Kaaling.