Matavfallspåse
Dubbelt så mycket matavfall ska samlas in om tre år. Foto: P4 Skaraborg

Matåtervinningen i Östra Skaraborg ska fördubblas

Martin Odenö (M): vi får hänga undan moroten och ta fram piskan
1:24 min

För att minska matens påverkan på klimatet är det viktigt att återvinna den mat som inte äts. Om tre år är målet att östra Skaraborg ska återvinna dubbelt så mycket som idag. Men uppgiften är tuff.

– Det ska bli oerhört spännande och se om det här går, säger Martin Odenö (M), ordförande i avfallshantering östra Skaraborg.

Soptunnorna dunkar mot sopbilen när Christoffer Freiman hämtar matavfall i Väring.

– Det brukar vara fem påsar, säger han.

Blir det mer och mer?

– Nej, det håller sig jämt ungefär.

Fem bruna påsar i varje tunna är normalt, bedömer Christoffer Freiman.

Det är påsar med mat som till viss del kunde ha ätits men som också kan bli biogas om det tas om hand på rätt sätt.

Varje person slänger ungefär 80 kilo mat person och år, enligt Livsmedelsverket. I östra Skaraborg sorteras 25 procent ut som matavfall men målet är att minst 50 procent ska sorteras om tre år. Hittills är det mest villor som sorterar, men ska mängden dubbleras måste lägenheterna också börja. Men det har varit svårt.

– När det gäller miljöfrågor så är alla för en bra miljö. Men det blir ibland en läpparnas bekännelse sen när man ska hantera de praktiska problemen och kostnander, säger Martin Odenö (M).

Och för att få fler att samla in mat ändrar avfallshantering östra Skaraborg nu taktik.

– Vi har använt moroten ganska länge. Men nu kanske vi får hänga undan moroten och ta fram piskan, och visa att man menar allvar med matavfallshanteringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".