Stefan Lövfen under en presskonferens. Foto: Claudio Bresciani/TT
Stefan Löfven höll idag en presskonferens för att kommentera den förhöjda hotnivån. Foto: Claudio Bresciani/TT

Löfven: Sverige har varit naivt

0:56 min

Regeringen vill införa mer kameraövervakning, hemlig dataavläsning och kontrollera biometri i pass i kampen mot terrorismen. Det meddelade statsminister Stefan Löfven på en presskonferens.

Det var en beslutsam statsminister som mötte upp på presskonferensen på Rosenbad.

– Jag måste tyvärr säga att Sverige har varit naiva. Kanske svårt att acceptera att det finns människor mitt bland oss, svenska medborgare som sympatiserar med mördarna i IS, sa Stefan Löfven.

Statsministern menade att det är oacceptabelt att svenska medborgare kan resa och delta i terrorism. Och sedan komma tillbaka utan att ställas till svars.

– Regeringen vill göra det kriminellt att delta i terroristutbildning, resa att begå eller förbereda terroristbrott, resa för att delta i terroristträning samt att finansiera sådana resor. Vi påskyndar lagstiftningen. 

Regeringen är nu redo att införa ökad kameraövervakning, hemlig dataavläsning och att biometriska uppgifter ska ingå i pass.

– Budskapet till den som reser från Sverige för att begå brott mot mänskligheten i andra länder är att de möts av polis och ska ställas inför rätta och straffas.

– Sverige ska aldrig bli en fristad för terrorister, säger Löfven.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista