Läkarbrist kan hindra privat vårdcentral i Skara

1:27 min

Det finns privata intressenter som är intresserade av att ta över de drygt 10 000 patienter vars vårdcentral i Skara nu ska avvecklas. Men hur allvarligt menat intresset är återstår att se. 

Närhälsan i regionen beslutade i går att lägga ned sin vårdcentral i Skara där över 10 000 personer är listade.
Nu är frågan om något privat företag vill och kan ta över.

– Det finns de som hört av sig, säger regionrådet Johnny Magnusson (M).

Sina Dashti är verksamhetschef på Allemanshälsan med vårdcentraler i Skövde och Timmersdala. Han säger att hans företag inte är intresserat.

Han tror att läkarbristen i landet gör att det blir svårt att hitta en privat vårdgivare som kan ta över alla patienter som finns där idag. Beroendet av hyrläkare undergräver ekonomin, menar han.

– Läkarbristen i Sverige gör att det är en stor utmaning att ta sig an ett så stort antal patienter. Om det är regionen eller en privat som driver spelar mindre roll, läkarbristen är ändå densamma, menar han.

Regionrådet Johnny Magnusson hoppas att det ska gå att hitta en privat lösning. Han vill inte redan nu fundera på vad som händer om man misslyckas.

– Det finns intressenter som är villiga att diskutera en etablering i Skara. Sedan om det stupar på att man inte lyckas rekrytera läkare, så är det ett senare problem i så fall, säger Johnny Magnusson.