Skaraborgarnas flygresor ökar - trots miljöpåverkan

1:28 min

Trots att flyget är det värsta transportmedlet för klimatet och måste begränsas, ökar skaraborgarnas flygresor. Och att begränsa resandet för att rädda klimatet är otänkbart för många.

Allt fler skaraborgare vill sluta tänka på regn och snö och åker bort, visar siffror från Swedavia. Förra året reste nästan 90 000 skaraborgare från Landvetter, en ökning på 75 procent på fem år. Och det är mycket som lockar med resandet.

– Det är miljön, klimatet och människorna. Vi åker till samma ställe varje år och det är en del av årscykeln, säger Maria Söderberg.
– Att man kommer bort från jobbet och studierna. Att bli borta från problemen man har varje dag, säger Wafa Håmaid.

Men ökat resande innebär också ökade utsläpp av koldioxid. Till exempel beräknar FN att en resa från Göteborg till Kanarieöarna, tur och retur, förbrukar en fjärdedel av en persons årligt hållbara utsläpp.

– Det är inte klokt, men hur ska man annars resa?, säger resenären Åsa Feivik.

Men trots flygets stora utsläpp är det ingen jag träffar som är beredda på att ge upp utlandsresan. Många tycker någon resa per år måste vara ok.

– Eftersom jag åker en gång om året ungefär så tänker jag inte ge upp det. Hade jag flugit oftare så hade jag kanske tänkt på ett annat sätt, säger Maria Söderberg.