Stoet Cool gardiegirl vanvårdades och dog i sin hage för ett år sedan Foto: Polisens förundersökning
1 av 2
Stoet Cool gardiegirl vbanvårdades och dog i sin hage för ett år sedan Foto: Polisens förundersökning
Fölet förlorade sin mamma Foto: Polisens förundersökning
2 av 2
Fölet var i dåligt skick när det miste sin mamma Foto: Polisens förundersökning

Hästägaren som lät sto dö i hage åtalas

1:46 min

Ägaren till stoet som dog i kramper i en lerig hage i Essunga för ett år sedan åtalas för djurplågeri. Mannen nekar till brott.

Cool Gardie Girl var namnet på stoet som dog av svält i sin hage dagen före lucia i fjol. Nu är åklagaren klar med sin utredning och åtalar en man i 50-års åldern för djurplågeri i tre fall och brott mot djurskyddslagen.

Åklagaren anser att hästägaren låtit stoet svälta och inte gett det veterinärvård. Stoet hade sår i munnen och var angripet av parasiter när hon dog i kramper i hagen.

Vittne till dödskampen blev två systrar som passerade hagen och som försökte lugna och värma hästen med filtar när den föll ihop. De slog larm, men när veterinär och polis kom till platsen var det redan försent. P4 Skaraborg träffade Therese och Emelie förra vintern.

– Så satt vi här och höll huvudet på henne, hon började låta konstigt och så var det slut...

Stoet som dog lämnade efter sig ett föl, också det i dåligt skick, och mannen åtalas även för djurplågeri för vanvård av fölet.
De två systrarna som försökte ingripa och hjälpa stoet när det dog, upplevde att dess föl var mycket stressat:

– Det var fruktansvärt med ett föl som står och försöker sparka liv i sin mamma. 

Dessutom har mannen enligt åklagaren vanvårdat en unghäst, den var avmagrad och hade märken efter den hårt åtdragna grimman.

P4 Skaraborg har tagit del av förundersökningen och i förhör nekar mannen till brott. Han förklarar att stoet dog på grund av mask, men att det var resistent mot den avmaskning han säger att han givit. 

Det är inte klart när rättegången ska hållas. I somras utfärdade länsstyrelsen djurförbud för mannen.

P4 Skaraborg har följt upp hur det gått för fölet till det avlidna stoet och har i tidigare reportage berättat att fölet hamnat på ett stuteri där det har återhämtat sig.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista