Med bilden på de här lyxbilarna lurades skaraborgaren att ge de misstänkta bedragarna mer pengar. Foto: Ur förundersökningen
Med bilden på de här lyxbilarna lurades skaraborgaren att ge de misstänkta bedragarna mer pengar. Foto: Ur förundersökningen

Rättegång mot ökänd bilskojare

"Det här är en person som är lagförd tidigare för liknande brott"
1:41 min

I dag inleds rättegången i Skövde mot en flera gånger dömd bilskojare från södra Sverige. 42-åringen misstänks ha lurat en man i västra Skaraborg på miljontals kronor.

Problemen började för den här skaraborgaren - en till synes vanlig familjefar - när han skulle sälja familjens husbil på Blocket för fyra år sedan.

Han fick napp i Skåne och åkte ner och sålde bilen till två män för 625 000 kronor - åtminstone på pappret. I verkligheten fick han bara 90 000 kronor i handpenning, resten skulle komma när köparna sålt husbilen vidare i sin tur.

Vad han då inte visste var att han precis börjat göra affärer med en ökänd och omskriven notorisk bilskojare som har ett mycket långt kriminalregister.

Resten av pengarna kom heller inte som bestämt. Istället ska skaraborgaren ha förmåtts att betala tillbaka de 90 000 kronorna plus ytterligare 20 000 kronor till männen. Det här som en investering i fyra Mercedesbilar i Tyskland där skaraborgaren dels skulle tjäna en slant och dels sedan kunna få sina pengar för husbilen.

Och på det viset fortsatte karusellen där han hela tiden ska ha gett männen mer pengar för att satsa i olika affärer - för att få tillbaka sina ursprungliga pengar.

Innan mannen till slut valde att gå till polisen hade han förlorat minst 4,6 miljoner till männen i Skåne, enligt kammaråklagare Boel Widenheim Eriksson. Men så mycket pengar hade han inte själv tillgång till.

- Han har tagit egna lån på eget håll, säger Widenheim Eriksson.

Bland annat lånade han pengar av vänner och sin arbetsgivare i hopp om att kunna ta sig ur knipan, har han berättat för polisen.

Om chanserna att han ska få tillbaka pengarna efter rättegången säger åklagaren så här:

– Ganska små chanser. 

Det här eftersom 42-åringen är dömd många gånger tidigare och redan har stora skulder. Hans misstänkte kumpan avled hastigt förra året och därför är det bara den ene av dem som åtalats.

Rättegången pågår i tre dagar i Skaraborgs tingsrätt. Misstankarna rubriceras som grovt bedrägeri.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".