Köttdisk. Foto: Thomas Winje Øijord /TT
Det finns kött på menyn i de flesta skolorna, visar P4 Skaraborgs enkät. Foto: Thomas Winje Øijord /TT

Nästan fritt från köttfria dagar i Skaraborg

"Man mår bättre av kött"
1:38 min

Maten vi äter släpper ut mycket koldioxid. Och allra mest utsläpp kommer från köttet. Trots det har bara var fjärde kommun "köttfria dagar" i skolan. 

P4 Skaraborg har gjort en enkät bland kostcheferna i kommunerna i Skaraborg. Skara är en av kommunerna som fortsätter servera kött och det uppskattas av flera elever.

– Man mår bättre av kött, det gör måltiden. Det blir mycket godare än bröd och dressing, säger Fanny Lindström.

– Jag tycker det är viktigt att man får kött för att man måste ha alla delar och kött är en viktig del, säger Moa Lundberg.

Just idag är det hamburgare på menyn i Djäkneskolan i Skara. Det är en favoriträtt bland flera av eleverna men nötfärsen som är grunden till burgarna orsakar stora klimatutsläpp. Till exempel släpper en hamburgare på nötkött ut nästan 50 gånger mer koldioxid än en lika energigivande bön- eller ärtburgare, enligt Naturvårdsverket.

Köttets stora klimatpåverkan är en anledning till att kommuner har "köttfria dagar". Men i Skaraborg har bara var fjärde kommun nappat på idén, enligt P4 Skaraborgs enkät bland kostcheferna.

– Det hade varit bra så att alla kunde provat hur vegetariskt smakar, och så kanske de gillar det och börjar äta mer, säger Pauline Finbom.

Idag släpper maten ensamt ut nästan all den koldioxid som beräknas vara klimatmässigt hållbart. Och att äta mer vegetariskt är det mest effektiva sättet att minska matens påverkan på klimatet. Men eleverna har varit kritiska de dagar man försökt servera vegetariskt på Djäkneskolan.

– Det är inte så populärt med vegetariskt och det tar sin tid innan de lär sig, säger kocken Annicka Thomasson.

– En del smakar, men en del vänder direkt i dörren och undrar varför det inte finns köttbullar som alternativ.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".