Vänersborgs tingsrätt. Foto: Lina Alexandersson/Sveriges Radio
Foto: Lina Alexandersson/Sveriges Radio

Liga döms för grova stölder hos 90-åringar

1:32 min

En liga döms nu till långa fängelsestraff för grova stölder mot personer över 90 år.

En man och två kvinnor döms alla till fängelse i 4 år och 8 månader. De döms för 35 grova stölder och nio försök till grova stölder. En av de tre döms också för ytterligare en grov stöld.

Åklagaren Eva Johnsson säger att domen är viktig.

– Eftersom att domstolen har skickat en väldigt tydlig signal då man har dömt ut ett väldigt långt fängelsestraff och delat vår syn på att det är ett högt straffvärde när man ger sig på skyddslösa äldre personer på det här sättet, säger hon.

– Det här är en grupp som samhället måste värna och därför är det viktigt att man skickar den här signalen att samhället värnar de äldre på det sättet som man gör när man dömer till långa fängelsestraff.

Ligan har lurat sig in hemma hos personer över 90 år och där stulit pengar och smycken. De har bland annat ringt på dörren och uppgett sig komma från en kommun eller från vårdscentral för att ställa lite frågor.

Stölderna ska ha begåtts från november förra året till i mars i år och på flera håll i Sverige, bland annat i Skaraborg.

– Man har bland annat varit i Värmland, Dalarna, Skaraborg, Stockholm, Örebro, Skåne, Halland, säger kammaråklagare Eva Johnsson till P4 Väst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista