Elisabeth Kylberg på högskolan i Skövde. Foto: Jenny Josefsson P4 Skaraborg Sveriges Radio
Elisabeth Kylberg på högskolan i Skövde. Foto: Jenny Josefsson P4 Skaraborg Sveriges Radio
Seniorträning

Professorn: "Aldrig för sent att börja träna"

"Man kan utnyttja vardagssituationerna"
5:01 min

Det är aldrig för sent... så brukar man ju lite optimistiskt säga i olika sammanhang. Och när det gäller träning är det där talesättet, enligt forskningen, helt sant.

Det går i de flesta fall alldeles utmärkt att börja träna även om man hunnit en bit upp i ålder. Det säger Elisabeth Kylberg, som är biträdande professor i folkhälsovetenskap vid Högskolan i Skövde.

Hon ser många fördelar med att äldre håller i gång med fysisk aktivitet av olika slag. Även äldre kan förbättra till exempel sin styrka och sin balans och så att säga lindra eller hålla hälsoproblemen en bit på avstånd.

– Det måste inte givet vara att man går på ett gym och tränar. En halvtimmas promenad varje dag visar sig i en studie ge bättre benmuskelstyrka, högre kalkhalt i skelettet och lägre blodfetter.

Hon betonar att ett gymkort och en massa träningsredskap inte är nödvändigt, utan menar att vardagsmotionen är nog så viktig för äldre.

Vår kropp är gjord för att användas, säger hon. Och även om man har ont i de gamla lederna så är det bra att röra på sig, i sin egen takt och med sina egna förutsättningar.

Alla har inte möjlighet att ta sig till ett gympapass eller ens utomhus på grund av ålder eller sjukdom. Och det motsatta - inaktivitet - syns också i forskningen, berättar hon.

– Om man inte rör sig alls är det större risk att drabbas av ledbesvär, högt blodtryck, artros och diabetes, men även depression och ångest.

Med åldern kommer krämporna för de flesta. Men på det hela taget kan alla försöka träna, säger Elisabeth Kylberg.

Såklart ska man rådfråga sin doktor eller sköterska, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".