Terrormisstänkt 30-åring från Göteborg Bild: Polisen
1 av 2
Terrormisstänkt 30-åring från Göteborg Bild: Polisens förundersökning
Rättegången återupptogs efter lunch. Foto: Simon Rissvik/Sveriges Radio
2 av 2
Rättegången återupptogs efter lunch. Foto: Simon Rissvik/Sveriges Radio

Skövdepolisen hittade avrättningsfilmen

På usb-sticka fanns filmen där två män avrättas
2:09 min

Idag hålls rättegång mot två svenskar som misstänks varit delaktiga i en avrättning i Syrien 2013. Upprinnelsen till det som av åklagaren klassats som terrorbrott är knarkhärvan i Skövde. 

Följ direktrapporteringen från Göteborgs tingsrätt här

Idag är han huvudperson i ett unikt brottmål; den 30-årige göteborgaren som tillsammans med en 32-åringen misstänks för terrorbrott i Syrien.

I mitten av januari i år hade han en annan roll - då som utpressare tillsammans med ledaren för det kriminella nätverket La bella omertá.

På Kyrkogatan i Skövde mötte de sitt offer och visade att de menade allvar när en av männen bar en pistol i byxlinningen.
Offret betalade sig fri med två Rolexklockor och 100 000 i kontanter.

När skaraborgspolisen slog till mot knarkligan i Skövde greps en lång rad personer och husrannsakan gjordes på flera platser.
Den 13 februari slog man till mot 30-åringens bostad i Göteborg.

En av de två Rolexklockorna hittades och i jakten på bevis gick polisens IT-tekniker igenom mannens datorer, mobiler med mera.

På en usb-sticka fanns en film som visar hur två män avrättas genom att få halsarna avskurna. Polisen förstår att detta handlar om något helt annat än narkotikahärvan och lämnar beslaget vidare till säkerhetspolisen.

Idag ser vi resultatet av polisens upptäckt. För första gången ställs svenska medborgare inför rätta i Sverige misstänkta för terrorbrott i Syrien.

Den 30-årige göteborgaren misstänks ha spelat en aktiv roll i samband med avrättningen som ska ha skett i Aleppo i Syrien våren 2013.

Enligt åklagaren har han ingått i en bataljon inom IS som bestått av utländska personer som rest till Syrien för att strida.

Avrättningsfilmen visades i rättssalen i Göteborgs tingsrätt idag. Många tog illa vid sig och tittade ner uppger Sveriges Radios reportrar på plats.


Man ser hur flera män står runt offren, flera bär vapen och filmar med mobiltelefoner.
Först avrättas den ena mannen och därefter den andra.


Den 30-årige göteborgaren nekar till brott: 

- Han har förnekat att han har varit med i den här gärningen som vi precis har bevittnat på film, säger försvarsadvokat Hans Gaestadius till Ekots Carina Holmgren. 

Under rättegången kommer även bilder visas där 30-åringen poserar tillsammans med en Georgier som nu utpekas som en av IS militära befälhavare.

Rättegången i Göteborg avslutas på måndag. När det gäller narkotikahärvan i Skaraborg så kommer domen den 3 december. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".