Foto: TT
Foto: TT
FOTBOLL

Mellberg ny tränare för Brommapojkarna

Den förre landslagsbacken Olof Mellberg med Gullspångs IF som moderklubb tar över som tränare i Brommapojkarna i division 1.

Olof Mellberg, 38, är en av svensk landslagshistoriska mest meriterade försvarsspelare. Han har blivit utsedd till årets back i svensk fotboll hela sex gånger och tagit hem Guldbollen.

Nu tar den förre mittbacksgeneralen över som huvudtränare i Brommapojkarna, som nästa säsong spelar i division 1 efter att ha åkt ur superettan i höst.

"Jag ser fram emot uppdraget i BP och känner mycket för klubben. Jag har varit verksam på ungdomssidan sedan jag flyttade upp från Köpenhamn", säger Mellberg i ett pressmeddelande.

Mellberg har skrivit på ett tvåårsavtal med klubben. I somras tog Olof Mellberg över som tränare i Brommapojkarnas lag för pojkar födda 2005, där hans son spelar. Nu blir 37-åringen huvudtränare i samma klubb. På eget initiativ, enligt klubbdirektör Ola Danhard:

– I somras sa han att han inte visste vad han ville, utan att han skulle ta året på sig att tänka ut vad han ville göra. Och i onsdags när vi träffades så sade han att han ville ta över a-laget, och då var det bara att buga och bocka, berättar Danhard.

Får utbildning

Mellberg har onekligen svåröverträffade meriter som fotbollsspelare, men knappt några alls som tränare. Något som dock inte bekymrar Brommapojkarna:

– Vi kommer se till att han får den utbildning han behöver och att han har hjälp runtomkring med de delar han inte klarar av. Men han har haft den rollen tidigare, i Villarreal till exempel, där han hjälper de unga spelarna. Han är en ledare, säger Ola Danhard.

Han berättar att rekryteringen av den gamle landslagshjälten kan bli den injektion som klubben behöver efter degraderingen till division 1.

– Jag kände direkt när jag berättade för spelarna om nye tränaren att det lyste i ögonen. Det är dit alla vill, att komma till landslaget, och han kan ju visa dem hur man tar sig dit.

Slutade i fjol

Under sin karriär som spelare hann Mellberg spela hela 117 landskamper och representera klubbar som Aston Villa, Juventus, Olympiakos och Villarreal. Han gjorde sin sista landskamp för Sverige 2012 och lade skorna på hyllan under 2014.

När han tog emot guldbollen 2003 sade den extrema vinnarskallen Mellberg så här om hans inställning och naturliga ledarskap på fotbollsplanen tydde på att han skulle bli tränare efter karriären:

– Nej, det tror jag inte. Jag manar bara på de andra för att jag är så jävla sugen på att alltid vinna. Det var som i brännbollen när man var barn, det gällde att peppa alla andra i laget att slå bra så att man vann. Jag har alltid varit sån. Men tränare är något helt annat, sade Mellberg då till Aftonbladet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".