Marga Brisman, chefsläkare på Skaraborgs sjukhus Skövde. Foto: Henrik Dammberg / Sveriges Radio
Marga Brisman, chefsläkare på Skaraborgs sjukhus Skövde. Foto: Henrik Dammberg / Sveriges Radio

Cancersjuka får fortfarande vänta för länge på vård

Chefläkaren: Fick bekymmer när några läkare slutade
1:42 min

I våras sa chefläkaren på Skaraborgs sjukhus Marga Brisman till P4 Skaraborg att ett nytt arbetssätt skulle minska väntertiderna för cancersjuka. Men efter två månader med den nya arbetsmetoden är väntetiden i oförändrad.

– Vi har haft bekymmer med att några urologer slutade, så under oktober hade vi för få tider att erbjuda för mottagningsbesök och då blev våra siffror dåliga, säger Marga Brisman, chefläkare på Skaraborgs sjukhus.

I september ändrade Skaraborgs sjukhus arbetssätt för att ta hand om patienter med vanliga cancerformer. Metoden kallas för standardiserade vårdförlopp och går ut på att alla patienter med en viss diagnos ska få likadan behandling, och på så sätt snabbare få komma till en specialist.

Ledningen för Skaraborgs sjukhus har satt stort hopp till att den nya metoden skulle få sjukhuset att leva upp till vårdgarantins krav på att patienter med misstänkt cancer ska få besöka en specialist inom 14 dagar. Såhär sa Marga Brisman till P4 Skaraborg i maj.

– När vi sätter igång med de standardiserade vårdförloppen, vilket regionen har bestämt att vi ska göra 1 september, så tror jag vi kommer nå det.

Trots förhoppningen har var femte patient fått vänta längre än vårdgarantins 14 dagar på sitt första besök hos en specialist sedan den nya arbetsmetoden började - och det är lika många som före förändringen.

Men Marga Brisman håller fast vid att den nya metoden är lösningen för att minska väntetiden för cancersjuka.

– Jag tror fortfarande på standardiserade vårdförlopp. Sedan kan det alltid hända saker. Vi är människor som arbetar i sjukvården som kan bli sjuka eller byta arbetsplats och då hinner vi inte alltid få ordning på de här tillfälliga dipparna. Och det syns direkt i statistiken, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".