Vara kommunhus. Foto: Vara kommun
Det politiska samarbetet i Vara har spruckit. KD lämnade samarbetet på fullmäktige igår. Foto: Vara kommun

KD bryter samarbetet med majoriteten i Vara

"Jag vill hellre lägga pengar på småskolorna än hotell"
1:29 min

Kristdemokraterna i Vara har brutit sig ur samarbetet med S, V, MP och C. En av anledningarna är hotellbygget, enligt gruppledaren Therese Hellqvist, KD. 

Det har hängt i luften ett tag. Kristdemokraterna fick inte några platser i nämnderna efter förra valet och har känt en växande frustration över att politiken inte går deras väg. 

Bland annat handlar det om vad man vill lägga pengar på i kommunen. För KD menar att de vill lägga pengar på småskolorna medan majoriteten, som leds av Socialdemokraterna, vill lägga pengar på både hotell och projektet Lyskraft, som syftar till att stärka Varas attraktionskraft. 

– De har lagt pengar på saker vi inte stödjer, det var droppen, säger Therese Hellqvist. 

Vad var det som var droppen av det som Socialdemokraterna velat?

– Vi vill inte stödja någon form av ekonomi till hotellet som sossarna vill bygga. Jag vill renovera småskolor, säger hon. 

Hellqvist uppger att hon känner viss besvikelse att det samarbete hon hoppats skulle kunna fungera inte fallit ut så väl som hon önskat. 

– Vi har tyckt mycket som sossarna på lokal nivå men inte längre, säger hon. 

Bland annat nämner hon bildningsnämndens ordförande, Carl-Uno Olssons ,(S), uppfattning om att det är "knivigt" att bedriva småskolor. 

– Jag håller inte med, det är inte svårt att bedriva småskolor om vi lägger pengar på det och det gör vi inte, säger Hellqvist. 

Det var under fullmäktigemötet med budgetförhandlingar igår som KD valde att bryta sig ur och rösta med oppositionen, Moderaterna och Liberalerna, istället för med majoriteten. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".