Mikael Lindgren, Lisa Larsson och Anders Strålman. Foto: Linnéa Frimodig/ Sveriges Radio
Mikael Lindgren, Lisa Larsson och Anders Strålman från förbunden vill att fotboll, handboll och ishockey föreningar samarbetar för att barn ska slippa välja idrott i för tidigt ålder. Foto: Linnéa Frimodig/ Sveriges Radio

Samarbete mellan idrotter för att locka fler barn och unga

Barn ska inte pressas av föreningar att välja idrott
1:45 min

Idrottsförbunden satsar nu på att tillsammans ta fram riktlinjer så att vintersport och sommarsport-säsonger inte krockar med varandra. På så sätt ska inte barn behöva välja. 

Forskning visar att skaderisken ökar, och barn tenderar att tröttna om de tvingas att specialisera sig inom en idrott i tidig ålder.

– Ju längre man kan hålla på med flera idrotter desto bättre utveckling kan man få, det säger Lisa Larsson, kanslichef på Västergötlands handbollsförbund.

Att vinter och sommaridrott, till exempel fotboll och handboll-säsonger, krockar är en anledning till att barn tvingas välja, då träningar, läger och matcher förläggs på samma tider.

– I vissa fall konkurrerar idrotterna med varandra, det är inte bra. Barn och ungdomar ska ju få hålla på med det dom tycker är roligt och inte pressas av föreningar att välja idrott.

Det är ett stort problem enligt idrottsföreningar i Skaraborg som har stor barn och ungdomsverksamhet. Det visar en rundfrågning som P4 Skaraborg gjort.

Västergötland är nu bland det första distriktet i landet där handboll, ishockey och fotboll-förbunden tillsammans satt sig ned för att arbeta fram ett gemensamt styrdokument för att undvika krockar. Till sin hjälp har de tagit en modell från Gästrikland.

Det handlar bland annat om att de olika förbunden inte ska förlägga läger för barn upp till 15 år på samma tider.

Med hjälp av en tydlig uppdelning där varje idrott har sin högsäsong, hoppas man hjälpa ledare och barn att prioritera utan att det får konsekvenser.

– Att man inte ska bli bortprioriterad från en startuppställning för att man prioriterat en annan idrott som är under högsäsong. Tränar man fotboll under högsäsong men handbollsträningen har startat så ska man kunna tillgodogöra sig fotbollsträningen. Träning som träning. Dit vill vi komma, att vi ska samverka och barnen ska få hålla på så länge de vill med varje idrott.  

Nu hoppas Lisa Larsson att samsynen sprider sig till föreningar och kommuner i framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".