19-årige Joel Hartman vid Ågårdsvallen i Lidköping. Foto: Linnéa Frimodig/ Sveriges Radio
19-årige Joel Hartman vid Ågårdsvallen i Lidköping. Foto: Linnéa Frimodig/ Sveriges Radio

Tvingades utvisa ledare i match för 13-åringar

"De gapade mest på mig, men även på sina spelare"
1:44 min

Vuxna som skriker åt spelare och vänder sig mot domslut är något som Skaraborgs största idrottsföreningar upplevt vid ungdomsmatcher. 19-årige Joel Hartmann tvingades visa ut två ledare när de betedde sig illa.

Joel Hartmann dömde en fotbollsmatch för 13-åringar i Lidköping när stämningen blev mycket hätsk mellan föräldrar och motståndarlagets ledare.

– De gapade mest på mig, men även på sina spelare som de tyckte misskötte sig och spelade dåligt.

Motståndarlagets ledare klagade på Joels Hartmanns domarinsats. Fula ord övergick i fula gester. Föräldrar i hemmalaget la sig i för att stötta Joel och det blev stökigt och högljutt.

– Jag lät dem hålla på ett tag och tänkte att de vuxna får klara av detta och jag sköter matchen. Det var ju ändå barn som spelade och de ska få spela sin match. Men jag fick till slut be ledarna att lämna området, visa ut dom helt enkelt.

Joel är i efterhand nöjd med sitt beslut men han tror inte att så många 19-åringar hade vågat utvisa två ledare. Han tycker det är dåligt att vuxna beter sig illa när barn spelar.

– Det tar bort glädjen från sporten. Det är tråkigt och jag undrar hur ledarna tänker. Man kan förstå att det är hjärta och passion i det hela, men man måste hålla det till en viss nivå när det kommer till små barn.

P4 Skaraborg har frågat de fem största barn och ungdomsföreningarna i Skaraborgs fem största kommuner om hur de upplever att vuxna agerar vid träningar och matcher.

Över hälften av föreningarna har varit med om att föräldrar skriker på spelare, beter sig illa mot domaren eller motståndarlaget. Föräldrar som försöker påverka ledare och ifrågasätter laguttagning förekommer också.

I Joels fall var det ledarna och inte föräldrar som uppträdde illa när 13-åringar spelade, något han tror påverkar barnen mycket.

– De är ju är ju små och vill spela fotboll för det är roligt och inte ha någon vuxen som skriker fula ord och använder fula gester.

Om det hade varit dina ledare, vad hade du tänkt då ?

– Jag hade skämts mycket. Om jag hade varit 13 år hade jag kanske slutat fotbollen.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".