Kattungen Simba (till höger) tillsammans med systern Gizmo innan han såldes. Foto: Privat
Kattungen Simba (till höger) var en av katterna mannen dödat. Foto: Privat

Kattdödaren: Det är sjukt vidrigt det jag gjort

"Han tycker mycket om djur - särskilt katter"
1:39 min

Den Skövdebo som dödat ett stort antal katter i sin lägenhet sa under rättegången i dag att hans beteende varit "vidrigt", men att han aldrig velat skada någon katt. 

24 fall av djurplågeri, där 23 av katterna dött. Det hävdade kammaråklagare Jennifer Hasselroth att mannen mitt emot henne i rättssalen gjort sig skyldig till. Katterna har han slagit ihjäl, mestadels i sin lägenhet, framförallt under sommaren och hösten.

Den misstänkte han erkände också det mesta, men ville inte gå in på några närmare detaljer om varför han gång på gång skaffade ny katt trots att han tappade besinningen och slog ihjäl dem varenda gång.

– Det är sjukt vidrigt , det jag gjort, sa han.

Han förklarade också att ett av syftena med att skaffa katt var att han ville att någon skulle vänta på honom hemma efter jobbet.

– Jag trodde aldrig detta skulle hända.

Mannens försvarsadvokat Åsa Stomberg menade att han påverkats av att han samtidigt åt kosttillskott som var dopingklassade.

- I dag när han slutat med de här medlen så känner han sig mycket bättre och han kan inte förstå att det är han som gjort de här sakerna, sa Stomberg i rättssalen.

Men om åklagaren får som hon vill så blir det fängelse för den här mannen.

– Maxsstraffet för djurplågeri är två år. Jag menar att vi närmar oss de övre regionerna i vart fall, säger Jennifer Hasselroth.

Själv förklarade också den misstänkte att hans tankar mycket kretsar kring vad som händer efter ett eventuellt fängelsestraff och menade att det kan finnas en hotbild mot honom.

Han pekade på förundersökningen framför sig och sa:

– Den pappershögen ligger redan ute på Flashback. Det är det jag tänker på...


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".