Sveriges Linnea Torstenson, Linn Blohm och Jenny Alm mot Angolaspelare framför målvakt Filippa Idéhn
Sveriges Linnea Torstenson, Linn Blohm och Jenny Alm mot Angolaspelare framför målvakt Filippa Idéhn. Foto: TT Nyhetsbyrån
HANDBOLL

Sverige lekte hem VM-premiären

Anna-Maria Johansson: En match som passade mig bra
1:08 min

Sveriges handbollsdamer hade inga som helst problem med att slå Angola i VM-premiären.

– Vi hade läst på läxan bra, säger Nathalie Hagman.

Skövde HF:s Anna Maria Johansson gjorde sju mål och valdes till matchens bästa spelare när Sverige slog Angola i VM premiären i handboll.

Angola hängde med någorlunda i den första halveken. Men det var egentligen aldrig något snack, och Sverige drog ifrån under matchens andra halva och vann med 37-23.

– Det var väl någon form av personligt rekord när det kommer till assist. Medspelarna är lätta att träffa där framme, de löper extremt bra. Det var ganska svåra lägen i första halvlek. De (Angolas spelare) är ganska små, så jag såg inte så bra bakom mina fyrtorn där i mitten. Men jag kom in i det bättre i andra halvlek, säger målvakten Filippa Idéhn till Radiosporten.

Filippa Idéhn briljerade med många träffsäkra utkast som bäddade för flera kontringsmål, hela 14 totalt.

– Idéhn är riktigt vass på att kasta bollen. Både hårt och med båge på bollen så spelarna kan tajma passningen. Det är klart att det är bra att bollarna sitter där, säger handbollsexperten Christina Ström.

Sveriges seger var aldrig hotad, och i den andra halvleken luftades det friskt bland spelarna i det svenska laget. Men Ström var ändå inte helt nöjd med det blågula spelet.

– Matchen blev som vi hoppades på att den skulle bli. Men Angola levde inte upp till de skrämselförväntningar som vi hade inför. Men det Sverige måste förbättra inför fortsättningen är skärpan och avslutningarna, summerade Christina Ström.

Sveriges bästa målskytt blev Nathalie Hagman som satte åtta mål. 

– Vi är inte vana med att möta ett lag som Angola. Men vi hade läst på läxan bra och fick igång kontringsspelet, säger Hagman till Radiosporten.

Christina Ströms tre stjärnor:

3. Anna-Maria Johansson

2. Jenny Alm

1. Filippa Idéhn


MATCHFAKTA

Sverige-Angola 37-23 (18-12)  

Sverige: Nathalie Hagman 8, Anna-Maria Johansson 7, Jasmina Roberts 5, Isabelle Gulldén 5, Louise Sand 3, Emma Havia 3, Jenny Alm 3, Linn Blohm 2, Johanna Ahlm.
Angola: Matilde Andre 6, Natalia Bernardo 4, Elisabeth Cailo 2, Lurdes Monteiro 2, Luisa Kiala 2, Magda Cazanga 2, Isabel Guialo 2, Marta Santos, Azenaide Carlos, Wuta Dombaxe.

Publik: 3 204.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".