På Alléskolan kunde P4;s s reporter vistas 20 minuter innan någon började ställa frågor. Foto: Tomas Ek
1 av 2
På Alléskolan kunde P4;s s reporter vistas 20 minuter innan någon började ställa frågor. Foto: Tomas Ek
Liljestensskolan i Götene funderade på att införa taggsystem. På bilden ses rektor Anna Helgesson tillsammans med bitr rektor Thomas Eriksson.
2 av 2
Liljestensskolan i Götene funderade på att införa taggsystem. På bilden ses rektor Anna Helgesson tillsammans med bitr rektor Thomas Eriksson.
#säkerskola

Enkelt att ta sig in på en grundskola

"Spontant gjorde det mig förvånad"
1:52 min

Efter attentatet på Kronans skola i Trollhättan har säkerheten på skolorna hamnat i fokus. Sveriges Radios granskning visar att en obehörig person kan vistas på en skola upp till en timme innan någon reagerat.

Sveriges Radios reportrar runt om i landet har oanmälda gått in  på ett 80-tal skolor, för att se hur länge det dröjer innan någon reagerar.

P4 Skaraborg besökte åtta slumpmässigt utvalda grundskolor. På Alléskolan i Vara kunde vi vandra runt i 20 minuter innan någon ifrågasatte vår närvaro, på Rudenschöldskolan i Lidköping nästan lika länge.
Jytte Rixman är rektor på Alléskolan:

– Spontant blev jag förvånad över att någon obehörig gått omkring i 20 minuter utan att någon kontrollerat, säger hon.

Allmänt finns en rutin att lärare och annan personal ska ha koll på besökare och fråga vad man gör där.

Men det är tillfälligheter som avgör hur snabbt man blir ifrågasatt som obehörig. På Alléskolan var det förhållandevis lite folk i rörelse just när vi var där, det bidrog till att det tog längre tid innan någon reagerade.
Jytte Rixman tycker att P4:s granskning illustrerar ett problem:

– Det är viktigt att vi får veta att man kan komma in här och vistas så länge, och att vi ser över rutiner om att vi alla ska gå fram och fråga folk vi inte känner till, säger hon.

På flera skolor blev vi uppmärksammade snabbt. Men om jag velat störa, stjäla eller i värsta fall begå våldsbrott så är det ändå för lång tid. Det sätter fingret på frågan om inpassering på skolan. Skolorna är varken bygga eller organiserade för att hindra obehöriga.
På Liljestensskolan i Götene funderade man på att införa inpasseringssystem med taggar, men till sist valde man att låta bli, säger rektor Anna Helgesson:

– Om det står någon utanför och vill in så blir den personen säkert ändå insläppt av någon annan. Så det är inget bra system, hur vi än vrider och vänder på det, säger Anna Helgesson.


Bild
Bild

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".