Traktorerna som stals på fredagmorgonen. Foto: Larmtjänst
Traktorerna som stals utanför Skövde på fredagsmorgonen. Foto: Larmtjänst

Organiserade ligor bakom traktorstölderna

Larmtjänst: Traktorerna är lättstulna
1:40 min

Det senaste året har stölder av traktorer rasat i höjden i Sverige. Tjuvarna har specialiserat sig just på John Deere-traktorer.

Efter fredagsmorgonens stöld av två John Deere-traktorer från en gård utanför Skövde har 42 stycken traktorer av det här märket stulits i Sverige i år. Förra året var den siffran 17, berättar Göran Trangius som är utredningsinspektör på Larmtjänst.

Larmtjänst ägs av försäkringsbolagen och har som uppgift att spåra stulet försäkrat gods. Att just det här märket blivit så utsatt har sina förklaringar.

– Det är förhållandevis lättstulet. Det finns inga elektroniska stöldskydd, det är i regel inga vettiga lås på dem och många gånger passar samma nyckel till många traktorer, säger Trangius.

Han berättar också att det här handlar om organiserad verksamhet. En del av de stulna svenska traktorerna hittats i Polen, men flertalet av dem är borta. Frågan är då hur man lyckas föra ut så stort och skrymmande stöldgods ur landet?

– I det här fallet, eftersom dom är så stora, så skulle jag tro att man kört på en vanlig låglastare. En vanlig transport och tagit ut dom, säger Trangius.

En o-täckt öppen bil?

– Ja, det är vad jag tror. Annars kör man dom i kapellbilar men jag tror att de här är för stora. Däcken skulle ha stuckit ut.Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".