Del av julgran med pynt. Foto: Karin Markhede / SCANPIX.
Granen står så grön och grann i stugan... Även utomhus verkar det bli grönt i år. Foto: Karin Markhede / TT.

Grön jul i Skaraborg

Den som önskar sig en vit jul ser ut att behöva dansa runt granen i norr. Även om det nu blir kallare i hela landet hinner mildväder svepa in över Skaraborg innan dopparedagen.

En vecka in i december var det fem-sex grader varmare än normalt i delar av Sverige. Nu drar istället kallare vinterväder in - men snö blir det troligtvis bara landets norra halva.

– Under lördagen strömmar kallare luft ner över landet och håller i sig under nästa vecka med snöfall över Norrland. Där kan det bli ett par centimeter snö på sina håll, säger Sandra Andersson, meteorolog på SMHI till TT.

Kylan i Norrland ligger kvar in i julveckan, medan Götaland och Svealand får mildare väder.

– Då blir det ostadigare och det är inte säkert vilken nederbördsform som kommer, men som det ser ut nu är det regn. Det kan bli lite snöfall över norra Svealand, säger hon.

Hur vädret blir på själva julafton är svårt att sia om då prognosen bara sträcker sig till den 21 december, men man kommer att få befinna sig betydligt längre norrut i Sverige än Skaraborg för att få en vit julafton.

– Om kylan ligger kvar över Norrland finns det chans att det vita landskapet får ligga kvar till jul, men hur långt det sträcker sig är svårt att säga, säger Sandra Andersson.

/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".