Mia Brytting, mikrobiolog vid Folkhälsomyndigheten. Foto: Anna Larsson/Sveriges Radio.
1 av 2
Mia Brytting, mikrobiolog vid Folkhälsomyndigheten. Foto: Anna Larsson/Sveriges Radio.
En person får en influensaspruta. Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT.
2 av 2
Det går inte säga än hur kraftig årets epidemi blir, enligt Folkhälsomyndigheten. Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT.

Influensan är här

"Du blir hastigt sjuk"
1:54 min

Årets influensaepidemi har startat - lite tidigare än vanligt. Enligt Folkhälsomyndigheten har många ur riskgrupperna redan vaccinerat sig.

– Det vi ser som redan har kommit är båda varianterna av influensa A, både H1N1 och H3N2. Båda cirkulerar just nu i Sverige, säger Mia Brytting, mikrobiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Bland de första som drabbats finns många flyktingar eftersom de ofta passerat länder där influensan redan härjar, säger Mia Brytting.

– Vi såg i början av de första veckorna att det var väldigt många influensafall bland just flyktingar. Och det beror ju på att de kommer från länder där influensan cirkulerar ganska mycket, samt att de är skörare. De behöver söka sjukvård när de drabbas. Sedan bor de ju mycket trängre och det gör att smittan sprids på flyktinganläggningar på ett annat sätt.

Enligt Mia Brytting ger årets vaccin ger ett bra skydd både mot influensa A-varianterna och mot influensa B som kan dyka upp senare på säsongen.

Vaccinationskampanjen som riktas mot riskgrupperna pågår och Folkhälsomyndigheten beräknar att mer än en tredjedel av de äldre redan är vaccinerade, men det går inte att säga hur kraftig årets epidemi kommer att bli.

Under vintersäsongen brukar många bli sjuka och det är inte alltid lätt att veta om man verkligen fått just influensa. Mia Brytting förklarar vad som skiljer flunsan från andra infektioner.

– Det som är väldigt klassiskt för influensan jämfört med andra förkylningsvirus är att du blir hastigt sjuk. Du går till jobbet på morgonen och är pigg och glad. Men efter bara några timmar får du feber och känner dig så sjuk och ämlig. Sen kommer torrhostan och efter ett tag blir den mer fruktsam. Men just det här hastiga insjuknandet är klassiskt för influensan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".