Husets fasad är svart efter branden. Framför huset ligger mycket byggmaterial.
Så här såg huset ut efter branden. Foto: Jörgen Nyman/Sveriges Radio

Brand i flyktingboende i Götene var anlagd

Polisen: "Vi behöver få in tips"
1:28 min

Polisen konstaterar nu att branden i det planerade flyktingboendet i Götene var anlagd.

Det var för snart två veckor sedan som det brann i det planerade flyktingboendet i Götene. Nu har polisen fått svar på de prover som togs på brandplatsen och de visar att spår av motorbensin.
– Någon sådan vätska har inte förvarats i lokalen där det brunnit utan tillförts, säger utredaren Michael Ståhlgren hos polisen i Lidköping.

Det innebär att Götenebranden kan läggas till det 40-tal bränder som under året inträffat i fastigheter som antingen varit på väg att bli asylboenden eller som redan var igång. Det senaste skedde i Södertälje i natt.
Av de bränderna anses ungefär två tredjedelar vara anlagda av någon utomstående. Men hittills har det varit väldigt svårt för polisen att hitta någon misstänkt. Samma sak gäller branden i Götene. Det finns inga vittnen, och risken är stor att utredningen läggs ned om inte något konkret kan tillföras utredningen.

– Det som krävs är vittnesuppgifter som vi kan jobba vidare på, säger Michael Ståhlgren.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".