Inger Rönnbäck intervjuas av Pernilla Wadebäck i Skaraborgs tingsrätt. Foto: Mats Öfwerström P4 Skaraborg Sveriges Radio
Inger Rönnbäck. Foto: Mats Öfwerström P4 Skaraborg Sveriges Radio

Palmeutredare kallas till Lisa Holm-rättegången

Hovrättslagman: Det vittnet kan ha relevans för målet
2:03 min

Göta hovrätt låter försvaret kalla den före detta Palme-utredaren i den kommande rättegången om mordet på Lisa Holm. Hovrätten kommer också göra syn på Kinnekulle. 

När domen på livstids fängelse för mordet på Lisa Holm överklagades ville försvarsadvokat Inger Rönnbäck höra ett vittne i hovrätten som tingsrätten inte godkände. Det handlar om den tidigare Palmeutredaren och kriminalkommissarien Pål Johansson.

Åklagare Lars-Göran Wennerholm kontrade med att i så fall åberopa förhörsledaren i det här fallet, Niklas Lindström vid polisens enhet för grova brott i Skaraborg. 

- Hovrätten har kommit fram till att dessa båda vittnen ska tillåtas, säger Linda Hallstedt som är lagman vid Göta hovrätt och som kommer sitta som ordförande vid den kommande rättegången. 

Försvaret vill med det här vittnet peka på brister i samband med polisförhören med den mordåtalade 35-åringen. Skaraborgs tingsrätt ansåg att det inte tillförde något men hovrätten har en annan åsikt. 

Är det relevant för målet?

- Ja den bedömningen gör vi att det kan ha relevans för målet, säger Linda Hallstedt.

Idag har hovrätten också bestämt att de ska gå syn på Kinnekulle, något som både försvar och åklagare önskade:

- Det är i syfte att få den bästa bevisupptagningen, så att hovrätten kan så på plats och bedöma avstånd och så där.

En hovrättsförhandling bygger i princip på samma bevisupptagning som lagts fram i tingsrätten och de vittnen som hörts kommer inte kallas på nytt utan deras förhör spelas upp i hovrätten. Men det finns möjlighet för hovrätten att komplettera om något är oklart:

- Vi kan besluta om tilläggsförhör och då kallar vi vittnen som hörs i den del där något är oklart eller behöver kompletteras, säger lagmannen. 

Rättegången inleds måndagen den 11 januari och på tisdagen kommer man enligt planen hålla syn på Kinnekulle. Att förhandlingen hålls i Skaraborgs tingsrätt beror på att hovrätten i Jönköping inte håller rätt säkerhetsnivå och att säkerhetssalen i tingsrätten i Jönköping är uppbokad i en annan förhandling.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".