Håkan Hendeby är HR-förhandlare i Skövde kommun.
1 av 2
Håkan Hendeby är HR-förhandlare i Skövde kommun.
Yttrandefrihet - ofta ett seminarieämne inom svenska kommuner.
2 av 2
Yttrandefrihet - ofta ett seminarieämne inom svenska kommuner.

HR-förhandlare: "Inte saklig grund att agera"

1:30 min

Den socialsekreterare i Skövde som anklagas för att sprida islamfientliga åsikter i sociala medier får behålla jobbet i Skövde kommun. 

Håkan Hendeby är HR-förhandlare i kommunen. Han menar att yttrandefriheten ger en anställd stort utrymme så länge det inte sker på arbetstid:

– Vi kan inte se att medarbetaren inte skulle sköta sitt jobb, utan det fungerar tvärtom mycket bra, menar Håkan Hendeby.

Skövde kommun har på senare tid lusläst ett antal domar i Arbetsdomstolen, och kommer fram till att yttrandefriheten ger en medarbetare stort utrymme att driva till exempel politisk kampanj på nätet utan att riskera jobbet. Avgörande är att det inte sker på arbetstid.
Många har protesterat mot att socialsekreteraren får stanna kvar, så många att kommunen fått radera mängder av inlägg på sin egen Facebooksida.

Vad säger Skövde kommun till de som tycker att man inte kan ha sådana åsikter om man jobbar i en kommuns socialtjänst?

– Svaret är att det finns lagar och regler som gör att man har rätt att tycka och yttra saker och ting, svarar Hendeby.

Kan man vara nazist eller IS-sympatisör och jobba i kommunen?

– Jag kan inte säga att det är saklig grund om man har de åsikterna vid sidan om och ändå sköter sitt arbete till punkt och pricka. Om det ingår i yttrandefriheten så finns det för arbetsgivaren inte saklig grund att agera, svarar HR-förhandlaren Håkan Hendeby.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista