En skyllt med där det står National elektronic Vehicle Sweden (Nevs)

Nevs: Hundratals nyanställningar i Trollhättan

Elbilsföretaget Nevs i Trollhättan har skrivit ett avtal om att leverera 150 000 elbilar till Kina de närmaste fem åren, ett avtal som är värt 100 miljarder kronor.

Nevs har skrivit ett samarbetsavtal med det kinesiska företaget Panda New Energy Co Ltd, som fokuserar på att hyra ut elbilar till transportsektorn. Förutom att leverera 150 000 elbilar från Nevs handlar avtalet om ytterligare 100 000 elfordon samt tjänster från företag som står Nevs nära.

– Det här är ett strategiskt samarbete för Nevs inte bara när det gäller antalet fordon, utan är också ett viktigt steg i att implementera vår vision och vår nya affärsplan. Vi vill erbjuda våra kunder både hållbara produkter och hållbara mobilitetslösningar, säger Stefan Tilk, vice ordförande Nevs.

Avtalets totala värde uppgår till omkring 100 miljarder kronor, och bilarna som Nevs ska leverera ska vara av modellen 9-3 Sedan.

– Vi är mycket glada för samarbetet med Nevs, som bygger på ett arv av framgångsrika innovationer och som har kapacitet att möta vår efterfrågan. Som delaktiga i den framväxande marknaden för miljöfordon är vi tacksamma att få bli en partner till Nevs, som delar vårt engagemang för miljön, säger Chao Ma, ordförande i Panda New Energy.

De beställda elbilarna kommer, åtminstone till en början, att tillverkas delvis i Nevs fabrik i Trollhättan.

Enligt kommunikationschefen Mikael Östlund kommer det att leda till ett större antal nyanställningar under nästa år.

– Vi ska leverera målade karosser som sedan slutmonteras i fabriken i Kina, som håller på att byggas nu. Jag vågar inte säga exakt hur många vi behöver anställa, men det handlar om hundratals personer, säger han till TT.

Enligt Östlund kommer serieproduktionen troligen att sätta i gång i början av 2017.

Det är oklart om det kommer att vara Saab-bilar som rullar ut ur fabrikerna när produktionen väl drar i gång.

– Vi kommer i god tid innan vi lanserar modellen vara tydliga med vad den ska heta. Den dialog vi för med Saab för vi med dem. Sedan kommer vi i god tid innan vi ska lansera våra första elbilsmodeller vara tydliga om namnfrågor och allt annat som finns i ett varumärke, säger kommunikationschefen Mikael Östlund, till TT.

Enligt Östlund kommer Nevs med start år 2017 också börja bygga elbilar även för den svenska marknaden.

– För våra nya modeller, som bygger på helt nyutvecklad arkitektur som är mer optimerad för elbilar redan från början, har jag inget igångsättningsdatum för den första modellen. Men det kommer att ske i Trollhättan för Sverige och Europa och i Kina för den kinesiska marknaden.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".