Mattias Bergman vd Nevs. Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio.
1 av 2
Nevs vd Mattias Bergman. Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio.

Stororder ger hundratals jobb

Nevs vd Mattias Bergman: Vi är på väg åt rätt håll
1:36 min

Elbilsföretaget Nevs i Trollhättan har skrivit ett avtal om att leverera 150 000 elbilar till Kina de närmaste fem åren, ett avtal som är värt 100 miljarder kronor.

– Det är ett jätteroligt bevis på att vi är på väg åt rätt håll, säger Nevs vd Mattias Bergman till P4 Väst.

Nevs har skrivit ett samarbetsavtal med det kinesiska företaget Panda New Energy Co Ltd, som fokuserar på att hyra ut elbilar till transportsektorn.

Avtalets totala värde är omkring 100 miljarder kronor, och bilarna som Nevs ska leverera ska vara av modellen 9-3 Sedan.

– Det här är ett strategiskt samarbete för Nevs inte bara när det gäller antalet fordon, utan är också ett viktigt steg i att implementera vår vision och vår nya affärsplan. Vi vill erbjuda våra kunder både hållbara produkter och hållbara mobilitetslösningar, säger Stefan Tilk, vice ordförande Nevs.

De beställda elbilarna kommer, åtminstone till en början, att tillverkas delvis i Nevs fabrik i Trollhättan. Och för fabriken i Trollhättan innebär det en tryggare tillvaro. 

– Det är en trygghet att ha ett så stort ansvar och en sådan stor order, att vi kommer behöva mer personer, det här är mera bilar än vi hade i affärsplanen, så det tidigarelägger inte men kommer att öka på volymerna och därmed antalet anställda, säger Mattias Bergman.

Han vill inte i dag gå in på hur många nyanställningar det kan handla om, men säger att det handlar om avsevärt fler bilbyggare.

Och även Nevs kommunikationschef Mikael Östlund säger att ordern kommer att leda till ett större antal nyanställningar.

– Vi ska leverera målade karosser som sedan slutmonteras i fabriken i Kina, som håller på att byggas nu. Jag vågar inte säga exakt hur många vi behöver anställa, men det handlar om hundratals personer, säger han till TT.

Enligt Östlund kommer serieproduktionen troligen att sätta i gång i början av 2017.

Det är oklart om det kommer att vara Saab-bilar som rullar ut ur fabrikerna när produktionen väl drar i gång.

– Vi kommer i god tid innan vi lanserar modellen vara tydliga med vad den ska heta. Den dialog vi för med Saab för vi med dem. Sedan kommer vi i god tid innan vi ska lansera våra första elbilsmodeller vara tydliga om namnfrågor och allt annat som finns i ett varumärke, säger kommunikationschefen Mikael Östlund, till TT.

Enligt Östlund kommer Nevs med start år 2017 också börja bygga elbilar även för den svenska marknaden.

– För våra nya modeller, som bygger på helt nyutvecklad arkitektur som är mer optimerad för elbilar redan från början, har jag inget igångsättningsdatum för den första modellen. Men det kommer att ske i Trollhättan för Sverige och Europa och i Kina för den kinesiska marknaden.

Trollhättans kommunalråd Paul Åkerlund (S) kallar dagens besked för en trevlig julklapp. 

– Det har varit en process under ganska lång tid, där man har systematiskt  jobba på Nevs för att återstarta verksamhet. Och nu börjar tecknen komma allt närmare, det är jätteroligt, säger Paul Åkerlund (S) till P4 Väst.

Åkerlund har varit fackordförande för IF Metall på Saab Automobile, och menar att en sådan här order avtal är väldigt viktigt för bilföretaget. 

– Dels för att den ger trovärdighet för hela återstarten, men den också för att andra som funderar på att lägga ordrar ser att detta med säkerhet kommer att starta. Det finns bara positiva inslag i detta.

Och att Nevs avtal innebär nya jobb är glädjande, menar Åkerlund.

– Vi dras ju med en stor arbetslöshet så detta är oerhört välkommet. 

Förutom att leverera 150 000 elbilar från Nevs handlar avtalet om ytterligare 100 000 elfordon samt tjänster från företag som står Nevs nära.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".