Expertvittne ska förklara dna-spåren på Lisa Holms kläder

1:15 min

En dna-expert kallas in till Lisa Holm-rättegången i Hovrätten. Försvarsadvokat Inger Rönnbäck lägger fokus på att försöka förklara hur 35-åringens dna kan ha hamnat på Lisa Holms kläder utan att han träffat henne.

Redan när det blev klart att livstidsdomen skulle prövas i hovrätten började Inger Rönnbäck sitt arbete med att söka experter på dna-området och flera har fått frågan om att anlitas, enligt uppgift till P4 Skaraborg.

På den sista förhandlingsdagen i hovrätten ska dna-experten och biokemisten Anne Kihlgren höras, hon har tidigare arbetat på Statens kriminaltekniska laboratorium men driver numera ett privat företag med inriktning på DNA. 

Advokat Inger Rönnbäck har kallat henne som vittne för att ge en förklaring till dna-spåren som hittats på brottsplatsen, i vissa fall bland-dna mellan 35-åringen och Lisa Holm. Hon ska också försöka ge en förklaring till det blod som kommer från 35-åringen och som hittats på Lisa Holms jacka. Detta för att styrka att det kan ha avsatts på annat sätt än att 35-åringen skulle ha varit i direktkontakt med Lisa Holm.

I tingsrätten vägde dna-bevisningen tungt. Men när den mordmisstänkte själv hördes uppgav han att han lätt börjar blöda och att han haft klädesplagg liggandes i ladan som kan ha haft hans dna. Försvarsadvokat Inger Rönnbäck lade också fram uppgifter om att det kan röra sig om någon som velat sätta dit hennes klient och planterat bevis mot honom.

Dna-experten Anne Kihlgren vill inte kommentera sin kommande medverkan i hovrätten. Åklagaren Lars Göran Wennerholm kan komma att kalla en forensiker från NFC som motvikt till det nya vittnet.

Förhandlingen inleds den 11 januari. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista