Jägare med jaktvapen. Foto: Jessica Gow/TT
Målet är att det ska födas tre kullar vargvalpar per år i Västra Götaland, innan dess tas inga beslut om vargjakt. Foto: Jessica Gow/TT

Länsstyrelsen vill öka spridningen av varg

"Man vill att djuren ska sprida sig över landet"
1:33 min

Det blir ingen vargjakt i Västra Götalands län nästa år. Däremot finns det ett behov av att vargen sprider sig till större delar av Sverige.

Anledningen till att det inte blir någon vargjakt är att det finns för lite varg i länet. Däremot finns ett behov av att spridningen av varg ökar i landet, så att stammarna inte är koncentrerade på några få platser. 

Västra Götalands län har som mål att det ska födas tre kullar med vargvalpar per år, något som inte är uppnått. Innan dess tas inget beslut om vargjakt.

Det menar Anita Bergstedt, som är rovdjursansvarig på Länsstyrelsen Västra Götaland.

– Det blir väldigt mycket varg på ett område, och då vill man att det ska vara glesare just där. Senaste inventeringen visar att det finns ungefär 415 stycken vargar i landet. Man vill att djuren ska sprida sig över landet. De flesta finns i Värmland, Dalarna, Örebro och Västmanland, säger Anita Bergstedt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".