Genrebild hemvård äldrevård
Vården av kvinnan anmäls till IVO. Foto: Henrik Montgomery/TT

Sjuksköterska anmäler vård av Skarakvinna

"Hon berövades sex år av sitt liv"
1:01 min

En kvinna i Skara berövades sex år av sitt liv på en felaktig medicinering. Det menar en LSS-sjuksköterska i Skara kommun som nu anmäler det som hänt till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

I anmälan beskriver sjuksköterskan hur kvinnan i praktiken varit innestängd i sin egen kropp, och berövats all social kontakt med sin familj.
Detta till följd av en epilepsi-medicin hon ordinerades.
Medicinen försatte henne i praktiken i ett slags "sovande" tillstånd där hon bland annat inte kunde prata eller äta mat på egen hand.

– Hon kunde inte prata, kunde inte röra armarna och fick därför matas, berättar sjuksköterskan i anmälan till IVO.

Snabbt växte tvivlet hos flera om medicinen verkligen behövdes.
Anhöriga och personal som arbetade med kvinnan påtalade flera gånger för läkare på båda vårdcentralerna i Skara att det inte fanns några epileptiska besvär och att man ville ta bort eller åtminstone minska medicineringen.

– Även jag påtalade detta och det blev en mindre minskning, skriver sjuksköterskan bland annat.


Först när kvinnan fick en ny läkare på sin vårdcentral vände alltihop. Medicineringen togs bort och hon blev snabbt bättre. I dag kan hon prata igen och delta i familjens liv.
En sjuksköterska i Skara kommun anmäler nu det som hänt till IVO. Sjuksköterskan menar att kvinnan utsatts för psykiskt lidande och berövats sex år av sitt liv på grund av medicineringen.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".