Två personer är ute och går i snön. Foto: Andreas Johnsson/Sveriges Radio
När det är snöar kan det vara svårt att upptäcka isfläckarna innan det är försent. Foto: Andreas Johnsson/Sveriges Radio.

Ortopederna har fullt upp när snön fallit

Hör ortopedens bästa tips för en skadefri vinter
1:27 min

Med snön ökar trycket markant på hos ortopederna runtom i Skaraborg där man på sina ställen under de värsta dagarna, kan ha ett ökat patienttryck på 50 procent.


Det är lätt hänt. Du är ute på en promenad i vinterlandskapet och helt plötsligt försvinner fötterna under dig och du slår i backen. Har du tur får du "bara" ont. Men har du otur så blir du, likt många andra när snön landat, tvungen att uppsöka en ortoped med en fraktur av något slag.

Vi har väldigt många fler människor som har skadat hand- och fotleder.

Ortopeden Khadijah Rosén har fullt upp på jobbet just nu. För i vintertider ökar trycket på ortopedavdelningarna runtom i Skaraborg och när det är som värst kan patienttrycket enligt Niklas Johansson, som är verksamhetschef för ortopedin på Skaraborgs sjukhus, öka med cirka 50 procent.

Men vill du inte vara en av dem som ökar den statistiken så har Khadijah Rosén några enkla tips.

— Gå bredbent, använd broddar och undvik alkohol i halkan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".