Leif GW Persson. Foto: Mats Öfwerström/Sveriges Radio
Leif GW Persson. Foto: Mats Öfwerström/Sveriges Radio

Leif GW Persson tänker inte be Skövdepolisen om ursäkt

"Då får dom ta kontakt med mig."
2:45 min

Leif GW Persson finns på plats i Skövde för att bilda sig en uppfattning om Lisa Holms mördare. GW har tidigare kritiserat utredningen men konstaterar att kritiken var obefogad. Men någon ursäkt är inte aktuell.

Leif GW Persson, professor i kriminologi, var till en början kritisk till hur utredningen kring Lisa Holms fall gått till. Han var tveksam till om polisen verkligen fått fatt i rätt person. Han gjorde flera utspel mot Skövdepolisen i media.

Något han nu tar tillbaka med bestämdhet.

– Man ser ju hur det här har gått till. Med all bevisning blir det som att spela en film baklänges. Allt finns där, säger han till P4 Skaraborg. 

Det som från början gjorde honom orolig var att han ansåg att gripandet gick för fort. Att poliserna som grep 35-åringen, hans bror och fru, borde ha tagit ett djupt andetag och tänkt till.

– Man skulle fått till stånd tvångsmedel och avlyssnat dem, säger Leif GW.

Han säger att han flera gånger sett utredningar som slutat illa till följd av poliser som haft för bråttom.

– Men med facit i hand hade de rätt ändå, säger han. 

Leif GW Persson har inga som helst planer på att ta kontakt med de Skövdepoliser, med kriminalkommissarie Lars Johansson i spetsen, som han kritiserat.

– Det finns ingen anledning, folk har sagt saker om mig också som de borde tagit tillbaka. Jag har berömt dem senare, säger GW. 

Under förmiddagen är det åklagaren som presenterat sin sakframställan och sin bevisning. Efter lunch är det dags för försvaret att föra fram sin talan, och 35-åringen yrkar på frigivning. Det ser Leif GW Persson som högst osannolikt.

Han är mycket nyfiken på hur 35-åringens advokat Inger Rönnbäck ska förklara bevisningen.

– Det kommer bli svårt för henne, konstaterar han.

Följ vår direktrapportering från hovrätten här. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".