Mikael Karlsson tar strid och menar att avskedet egentligen har en helt annan grund. Foto: Tomas Ek / Sveriges Radio.
1 av 2
Mikael Karlsson tar strid och menar att avskedet egentligen har en helt annan grund. Foto: Tomas Ek / Sveriges Radio.
Tibro kommuns personalchef Ulrika Wennerkull menar att den nedlagda polisutredningen inte är relevant för kommunens bedömning.
2 av 2
Tibro kommuns personalchef Ulrika Wennerkull menar att den nedlagda polisutredningen inte är relevant för kommunens bedömning.

Han blev avskedad efter dispyt med elev

Hör Mikael Karlsson - och Tibro kommuns svar om avskedet
3:12 min

Undervisningsassistenten Mikael Karlsson har avskedats från Tibro kommun. Kommunen anser att han agerat omdömeslöst när han visade ut en elev sedan hon vägrat lägga ned sin mobiltelefon.

 Både Mikael och fackförbundet Kommunal anser att avskedet ska ogiltigförklaras.

– Jag har följt de anvisningar som finns, säger han.

Här är händelsen i korthet; Mikael ska visa ut en 18-årig kvinnlig elev som enligt honom inte vill lägga ifrån sig sin mobil i samband med ett prov.

– Jag ber henne till sist lämna klassrummet, och svarar mig då med "fuck you, ska du bära ut mig då eller", säger Mikael.

Han bestämmer sig då för att föra ut eleven genom att tag i hennes vänstra arm. På väg ut uppstår palaver när eleven försöker slå sig fri. Resultatet blir att hon törnar in i ett skåp, vilket ger ett rött märke på höften.

– Jag gjorde vad jag kunde för att lösa det här med ord, men till slut fanns ingen utväg än att se till att hon lämnade klassrummet, menar Mikael.

Han polisanmäldes för misshandel, men efter flera förhör med vittnen och andra personer på skolan lades utredningen ned.

– Det går inte att styrka vare sig uppsåt eller brott, säger polisens utredningsbefäl Tony Johansson.

Men kommunen anser att han agerat hotfullt och omdömeslöst i samband med utvisandet av eleven. 14 december blev han avskedad.

– Vi vill inte kommentera ärendet närmare, säger personalchefen Ulrika Wennerkull.

I den nedlagda polisutredningen finns uppgifter som stödjer det Mikael berättat. Men det spelar ingen roll för Tibro kommun.

– Vi gör en egen utredning, och vi tittar åt båda håll, hur provocerad blev till exempel eleven av hans agerande, menar Ulrika Wennerkull.

Mikael och hans fackförbund anser att händelsen bara är ett svepskäl för att bli av med en besvärlig anställd.

– Jag är en obekväm person som kritiserat organisation och chefer. Därför vill de bli av med mig, menar han.Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".