Frivilliga hjärträddare har funnits i Stockholm i flera år. Nu införs modellen i Västra Götaland. Foto: Leif R Jansson / TT
Frivilliga visar hur man ska agera vid hjärtstopp Foto: Leif R Jansson / TT

Efter P4:s granskning: Rekordmånga har registrerat hjärtstartare

"Medvetenheten ökar vilket räddar liv"
1:39 min

Efter att P4 Skaraborg uppmärksammat att kommuner och myndigheter inte registrerar sina hjärtstartare så har ovanligt många hjärtstartare registrerats under januari månad i Skaraborg.

P4 Skaraborg berättade tidigare i januari om att hjärtstartare som finns utplacerade på torg, skolor, badhus, polisstationer och stadshus inte rapporterats in till hjärtstartar-registret.

Därmed är hjärtstartarna omöjliga att hitta för larmcentralen och privatpersoner om någon i ens närhet drabbas av ett hjärtstopp.

– Det visar på att kunskapen saknas i samhället att man ska registrera sin hjärtstartare. Det är fantastiskt att med små medel så ökar medvetenheten vilket räddar liv, säger Joel Sundberg, ansvarig på Sveriges hjärtstartar-register.

Efter att reportaget sändes registrerades 27 hjärtstartare på tio dagar.
Totalt i år har 36 hjärtstartare nu anmälts i Skaraborg.

Det är betydligt fler än vad som annars registreras. Det är väldigt bra effekt.

Inte bara kommuner och myndigheter utan även kyrkor, köpcenter och företagare har registrerat hjärtstartare.

– I Lidköping har vi fått in sju stycken registreringar och i Skövde fem. Tätt följt av Vara, Mariestad, Götene och Falköping. 

Totalt finns nu över 400 hjärtstartare registrerade i Skaraborg.

– Rekommendationen är att det ska finnas en hjärtstartare inom tre minuter, så i vissa kommuner ser det bättre ut än andra. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".