Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
35-åringen i polisförhör. Foto: Polisen.
Slutförhöret mot 35-åringen. Foto: Polisen.

Hovrätten hör Lisa Holms pappa och 35-åringen idag

"I exakt samma sal kommer vi för andra gången höra pappan berätta om sin dotter"
1:36 min

Idag fortsätter hovrättsförhandlingarna mot 35-åringen som i tingsrätten dömdes för mordet på Lisa Holm. Hovrätten kommer först att höra Lisa Holms pappa, men han slipper att själv vara på plats. 

Det är i exakt samma sal som vi idag för andra gången kommer höra Lisa Holms pappa berätta om sin dotter, om hur han och vänner till familjen desperat sökte efter henne dygnet runt och om hur allt rasade på kvällen den 12 juni när beskedet kom att hoppet var ute.

- Golvet bara rämnar och du ramlar en hel jävla skyskrapa hela vägen ner, sa pappan i tingsrätten. 

Men Lisa Holms pappa skonas från att berätta allt på nytt, hela förhöret med honom spelades in i tingsrätten och ska spelas upp för hovrätten.

De kommer också få ta del av förhöret med 35-åringen - ett förhör där han flera gånger upprepade de här orden:

- Det är verkligen inte jag, jag har verkligen inte träffat den här flickan. 

I förra veckan sa 35-åringens försvarsadvokat Inger Rönnbäck till P4 Skaraborg att hon vill ställa nya frågor till sin klient. Det kan bli aktuellt efter att man spelat upp förhöret som hölls med honom i tingsrätten.

Vad hon i så fall vill ta upp återstår att se. Rönnbäck ska senare i veckan höra en dna-expert. Det som väger tyngst mot hennes klient är just de tio dna och blodspår som hittats på mycket besvärande platser. Spår som han inte själv kunnat förklara. 

- Jag vet inte hur det hamnat där, jag är ingen expert, sa 35-åringen i ett av förhören. 

Detta händer i Hovrätten

Skaraborgs tingsrätt. Foto: Mats Öfwerström/Sveriges Radio
Skaraborgs tingsrätt. Foto: Mats Öfwerström/Sveriges Radio
 • Den fjärde december överklagade Lisa Holms mördare sin livstidsdom till Göta Hovrätt. Han yrkar att hovrätten ska fria honom från mord eller i andra hand att straffet ska sänkas.

  Förhandlingarna är förlagda till Skaraborgs tingsrätt i Skövde och P4 Skaraborg finns på plats.

  • Dag 1: Den 11 januari inleds förhandlingarna med att båda sidor yrkar på sina inställningar och håller sakframställan. Det vill säga att försvaret yrkar på frikännande och åklagaren att domen från tingsrätten ska fastställas. Försvaret kallar vittnet Pål Johansson, pensionerad kriminalkommissarie, som ska höras om polisens förhörsteknik. Åklagaren har i sin tur kallat förhörsledaren Niklas Lindström i samma ärende.

  • Dag 2: Den 12 januari kommer rätten att gå syn i Blomberg på Kinnekulle. Synen kommer att avslutas i Skövde där arbetsboden där Lisa Holm hittades finns i förvar. Därefter avslutas dagen.

  • Dag 3: Den 18 januari spelas flera förhör från tingsrätten upp. Först med målsägande, i det här fallet Lisa Holms pappa. Därefter spelas förhöret med den tilltalade 35-åringen upp. Även förhör med Lisa Holms arbetskamrat samt joggerskan spelas upp. 

  •  Dag 4: Den 19 januari spelas förhör med flera vittnen upp; bland annat godsägarens familj och kamrer, personer som arbetar på Martorp samt personer som deltagit i sökandet med Missing People.

  • Dag 5: Den 21 januari lyssnar rätten till förhören med rättsläkare, forensiker och kriminaltekniker samt en sexualbrottsforskare och en ur polisens gärningsmannaprofilgrupp. Även förhören med den rättsläkare och före detta kriminalpolis som försvaret åberopat kommer spelas upp. 

  • Dag 6: Den 22 januari på förmiddagen hålls vittnesförhör med den tilltalades hustru, dna-experten Anne Kihlgren och godsherren Arne Jönsson. Även den pensionerade polisen Billy Bertilsson. Därefter kommer den tilltaladespersonliga förhållanden att behandlas.
   35-åringen har själv begärt att hans fru ska höras för att styrka alibi. Eftersom frun är nära anhörig kan hon in i det sista avböja att vittna. 

  • Dag 7: 25 januari kommer parterna hålla slutanföranden. De sammanfattar sina synpunkter i målet och argumenterar för sin uppfattning.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".