Nya vittnet Billy Bertilssons iaktagelser den aktuella kvällen.  Foto: Fredrik Johansson/Sveriges Radio
Nya vittnet Billy Bertilssons iaktagelser den aktuella kvällen. Foto: Fredrik Johansson

Lisa Holm-rättegången: Billy Bertilsson pekar ut moped och bilar

2:01 min

P4 Skaraborg har tagit del av det nya polisförhöret med Billy Bertilsson. Han berättar om en svart SUV, men också om en moped på "fel" sida om kafeet. Imorgon vittnar han i hovrätten. 

Det har blivit stor uppståndelse kring den pensionerade polisen Billy Bertilsson i Lidköping som passerade kafeet runt 18-tiden samma dag som Lisa Holm försvann och mördades.

Nyligen tog han själv kontakt med 35-åringens försvarsadvokat Inger Rönnbäck eftersom han ansåg att hans uppgifter kan vara värdefulla, men polisen kollade aldrig upp hans tips.

Rönnbäck har kallat honom att vittna i hovrätten på fredag och därför höll polisen förra torsdagen ett förhör.  

P4 Skaraborg har tagit del av förhöret med Billy Bertilsson där han säger att han sett flera bilar; han och frun som varit och ätit på Kinnekullegården möter i Blomberg en blå polskregistrerad bil med tre män, han ser en bil som står parkerad utmed länsvägen strax norr om kafeet, färgen kan han inte uppge.

- Hur pass säker är du på tiden 18:10-18:11, frågar förhörsledaren.


- Jag tittade på GPS:en i min bil, svarar Bertilsson. 


Ytterligare en bil, den som det pratats om i media,  en svart SUV står parkerad vid kafeets norrgavel uppger han. Detta är alltså på samma sida av kafeet som Lisa Holms moped fanns.

Billy Bertilsson har även sett en moped, men den står på andra sidan kafeet, alltså på södergaveln där entredörrarna finns. På mopedstyret hänger en rödaktig hjälm, säger han i polisförhöret. 

- Ligger det en hjälm här. Det är ju ett begärligt byte, va.  Den hängde eller låg mot styret. 

Uppgifterna han lämnat i polisförhöret skiljer sig en del från tipset han lämnade samma vecka som man sökte efter Lisa Holm.

I den så kallade slasken, alltså det utredningsmaterial som åklagaren väljer att inte åberopa inför rätten, finns tipset med. Bertilsson anger två bilar; en stor svart som var parkerad vid kafeet och en polskregisterad blå bil med två män i som passerade. Någon moped nämns inte.

Åklagare Lars-Göran Wennerholm anser inte att detta vittne tillför något i sak när det gäller mordet. Försvaret vill dock åberopa det för att visa att det finns personer som rört sig i området som man inte vet något om.
Imorgon blir det hovrätten som får bedöma om uppgifterna är viktiga i fallet med Lisa Holm.

Det framgår även av polisförhöret att Billy Bertilsson velat hoppa av som vittne på grund av hot mot familjen. Bertilsson är kallad som vittne på fredag efter lunch. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista