Joshi Helgesson fick Guldtranan 2015. Foto: Malin G Pettersson/Sveriges Radio
1 av 2
Joshi Helgesson fick Guldtranan 2015. Foto: Malin G Pettersson/Sveriges Radio
Gabriel Byström överräckte Guldtranan 2015 till Joshi Helgesson. Foto: Malin G Pettersson/Sveriges Radio
2 av 2
Gabriel Byström överräckte Guldtranan 2015 till Joshi Helgesson. Foto: Malin G Pettersson/Sveriges Radio

Joshi Helgesson fick P4 Skaraborgs pris Guldtranan

0:55 min

Konståkerskan Joshi Helgesson stod för Skaraborgs bästa idrottsprestation 2015. Till medaljerna hon bärgade kan hon nu lägga till P4 Skaraborgs idrottspris Guldtranan.  

Joshi Helgesson fick ta emot priset i direktsändning strax efter klockan 10 på förmiddagen. Själv trodde hon att hon skulle intervjuas om uppladdningen inför EM som inleds i nästa vecka, men knappt hade intervjun börjat innan en delegation ledd av P4 Skaraborgs kanalchef Gabriel Byström dök upp med blommor, statyetten Guldtranan och ett diplom med motiveringen på:

"Inför ett kokande Globen och med hela konståkningsvärldens blickar riktade mot sig, visade hon iskyla och satte nytt svenskt rekord. Guldtranan 2015 går till konståkaren Joshi Helgesson för att ha tagit Sveriges bästa placering för Sverige sedan början av 1930-talet."

– Tack, vad glad jag blir! Och förvånad! Det är såklart jättekul och en fin motivering också, sa pristagaren leende.

Vid hemma EM i Globen för nästan exakt ett år sen var det enormt fokus på både Joshi Helgesson och hennes storasyster Viktoria. De ställdes inför en benhård konkurrens och dessutom hade Joshi så långt haft en formsvag och skadefylld säsong där en sargad fot gjort att hon inte kunnat genomföra sina program fullt ut.

Men när Joshi skrinnade ut på isen som sista åkare trollband hon publiken till tonerna av Snövit och de sju dvärgarna och visade samtidigt att hon tagit över tronen från sin syster Viktoria som Sveriges bästa konståkare.

Hennes fjärde plats var den bästa svenska placeringen i ett EM sen 1932 och Sveriges största framgång i konståkning sen Vivi-Anne Hulténs VM-brons 1937.

Den ståtliga Guldtranan kommer nu få en given plats i hennes hem.

– Jag har typ som en byrå med många diplom på och där får den stå bredvid, säger Joshi Helgesson om Guldtranans placering.

Helgesson är nu inne i sina sista förberedelser inför årets EM som avgörs i slovakiska Bratislava.

På onsdag i nästa vecka åker hon det korta programmet och två dagar senare väntar det fria programmet.

Återstår att se om Joshi Helgesson då kan försvara sin fjärde plats från EM i Globen och till och med kunna utmana om pallplatserna.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista