Snötäckta brandrester där ytterväggarna är på väg att rasa in. Foto: Marthina Stäpel / Sveriges Radio.
1 av 4
Ytterväggarna på byggnaden som var Assyriska föreningens lokaler är på väg att rasa in. Foto: Marthina Stäpel / Sveriges Radio.
Brandrester. Foto: Marthina Stäpel / Sveriges Radio.
2 av 4
Foto: Marthina Stäpel / Sveriges Radio.
Foto: Marthina Stäpel / Sveriges Radio.
3 av 4
Foto: Marthina Stäpel / Sveriges Radio.
Rök och ånga stiger från brandresterna. Foto: Marthina Stäpel / Sveriges Radio.
4 av 4
Ingen skadades när föreningsbyggnaden tändes på. Foto: Marthina Stäpel / Sveriges Radio.

Åklagaren klar att åtala för mordbranden i Assyriska föreningens lokaler

Utredningen efter mordbranden som totalförstörde Assyriska föreningens lokaler i Skövde är nu klar. Inom kort väntas åklagaren lämna in åtalet till Skaraborgs tingsrätt.

Natten den 17 december stod Assyriska föreningens lokaler i lågor. Idag står ett vingligt, gråsvart husskelett kvar på platsen.

I nästa vecka väntas åklagare Jennifer Hasselroth lämna in åtalet så att det kan bli en rättegång mot de personer som misstänks för att ha anlagt branden.

Tre män har funnits med i utredningen. Två av dem sitter fortfarande häktade, men den tredje släpptes den 8 januari. Åklagare Jennifer Hasselroth vill inte säga hur många personer som finns med i hennes åtal:

– Nej, det kommer jag inte att säga förrän jag lämnat in åtalet.

Bevisningen består bland annat i en film från en övervakningskamera som fanns i lokalerna. Utredarna har fått vänta ett tag på att analysererna av bilderna och ljudet skulle bli klara, och nu när de blivit det säger hon att hon tycker att bevisen mot de misstänka är starka.

– Men det tycker jag i och för sig att de varit hela tiden, säger hon.

Lokalerna var tomma den natten och ingen skadades.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".