Foto: Polisens förundersökning
Foto: Polisens förundersökning

Frun ska ge sin man alibi för mordet på Lisa Holm

2:27 min

På fredagen räknar försvaret till 35-åringen som dömts för mordet på Lisa Holm att hans fru ska ge honom alibi. Men det blir en tuff uppgift eftersom hon sagt något helt annat i polisförhör. 

Fredagen blir en känsloladdad dag i hovrättsförhandlingen kring mordet på Lisa Holm. 35-åringen kommer för första gången sedan i somras få se sin fru när hon ska vittna via videolänk från en domstol i Litauen.

Samtidigt erfar P4 Skaraborg att åklagaren och målsägarbiträdet kommer pressa henne hårt med frågor utifrån uppgifter hon lämnat i tidigare polisförhör. Det handlar om vid vilken tidpunkt hennes man kom hem på söndagen den 7 juni. 

P4 Skaraborg har tagit del av ett förhör som polisen Niklas Lindström höll med 35-åringens fru i slutet av juni. Då satt hon i häktet och var själv misstänkt för grovt skyddande av brottsling.

Frun: Inte mer än en halvtimme och inte kortare än tio minuter.

Förhörsledaren: Han är hemma inte mindre än tio minuter men inte längre än en halvtimme och sedan åker ni och köper pizza?

Frun: Mhm.

Utifrån det hon säger i förhöret så kom hennes man hem vid 19:30 på söndagen, han pratade med sin mamma via Skype och klockan 20 åkte de tillsammans till macken i Källby för att köpa pizza.

Hon berättar också i förhöret om hur hans byxor var smutsiga när han kom hem och att hon tvättade dem samma kväll.

FL: Varför hade han blivit smutsig, sa han det?
Frun: Jag frågade om han kröp på knäna där. Ja sa han, det var vitt damm. 

Mannen uppger att han under eftermiddagen varit och bytt ett fönsterbleck på en fastighet i närheten. På morgonen dagen efter uppmanas frun och 35-åringens lillebror att säga att han varit hemma betydligt tidigare än runt 19:30: 

– Att han kommit hem innan 18 men inte efter.

De här uppgifterna tar hon tillbaka i ett senare förhör som hålls med henne när hon släppts ur häktet och är tillbaka i Litauen, och likaså gav hon sin man alibi under det korta förhör som fick avbrytas i tingsrätten.

Det är försvarsadvokat Inger Rönnbäck som vill ha ett nytt förhör med frun i hovrätten för att ge sin klient ett alibi.  Men det öppnar samtidigt för att åklagaren Lars-Göran Wennerholm går igenom i detalj det frun sagt i polisförhöret. 

– Om det avviker från det hon sagt i polisförhör så kommer jag ju ställa frågor om det naturligtvis, säger Wennerholm.

Frun kommer inte vittna under ed eftersom hon är nära anhörig till den åtalade. Åklagaren menar dessutom att hennes uppgifter ska ses i ljuset av att hon själv saknar arbete och är ekonomiskt beroende av sin man. 

– Jag fick ju fram det i tingsrätten redan att hon är beroende av sin man och de är gifta så det är en speciell situation. Men det är hovrätten som ska värdera bevisningen sen, säger vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm. 

Under fredagen kommer även vittnesförhör att hållas med en DNA-expert som försvaret anlitat, godsägaren Arne Jönsson, den pensionerade polisen Billy Bertilsson som gjort iakktagelser kring bilar och en arbetskamrat till Lisa Holm som lämnade kafeet strax innan man stängde och låste. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista