Souad Amasih visar sitt cv för några Skövderektorer. Foto: Pernilla Wadebäck Sveriges Radio.
Souad Amasih visade sitt cv för några Skövderektorer. Arkivbild: Pernilla Wadebäck / Sveriges Radio.

Souad från Syrien fick jobb via speed-dejt

1:23 min

Alla som kom till Arbetsförmedlingens speed-dejt för syrier med lärarbakgrund fick jobb. En av dem är Souad Amasih.

I början av december förra året anordnade arbetsförmedlingen en speed-dejt för syrier med lärarbakgrund, tanken var att nyanlända syrier med bakgrund som lärare ska kunna få jobb på skolor i Skövde kommun.

Något som visade sig vara ett vinnande koncept. Av 24 deltagare fick lika många jobb som serviceassistenter på olika skolor. 

Souad Amasih från Syrien fick jobb som serviceassistent för elever som har svårt för svenska på Käpplundaskolan i Skövde, detta bara en månad efter att hon hade gjort klart sina SFI-studier.

– Jag var jätteglad, för jag slutade ju studera förra månaden. Efter en månad så fick jag jobb.

Att alla som kom till speed-dejten skulle få jobb hade Ulla-Karin Gunnarsson inte vågat hoppats på.

– Dels är det väldigt roligt att ha arbetssökande som får jobb. Men sedan är vi också väldigt glada för att kommunen här i Skövde vågar tänka nytt och vågar satsa, säger hon.

Men än kan inte Souad Amasih och de 23 övriga som rekryterats kalla sig för lärare. För att kunna göra det måste hon först få sina betyg bedömda, och sedan göra kompletterande studier.

– Jag ska göra det, men inte nu, säger Souad Amasih.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista