Polisens logotype Foto: Eric Porali/SR
Foto: Eric Porali/SR

Circagruppen i Vårgårda kan bli förebild för polisen

Helena Trolläng: Ett framgångskoncept
1:36 min

Polisens specialgrupp mot äldrebrott i Vårgårda, Circagruppen, kan bli förebild för polisens sätt att utreda även andra brott, som inbrott och transportstölder.

"Brottet" - hör om 94-åriga Kerstin Persson som blev bestulen på smycken för 50 000.

– Så som Circagruppen arbetar med brottssamordning och ärendesamordning, det är ett framgångskoncept, säger Helena Trolläng, i ledningsgruppen för polisen Region Väst.

Polisens Circagrupp i Vårgårda har det nationella ansvaret att utreda stölder från äldre personer. Varje dag går gruppen igenom alla polisanmälningar om stölder från äldre som gjorts i hela landet. Syftet är att se mönster i tillvägagångsättet eftersom det ofta handlar om seriestölder som har begåtts på flera olika platser.

En liga som gruppen utrett är den så kallade Brevligan, som P4 Sjuhärad tidigare uppmärksammat. Ligan dömdes för grova stölder hos sammanlagt 35 äldre, i en lång rad städer från Skåne till Dalarna.

Det är just delarna i själva utredningsarbetet, det vill säga att se mönster över större geografiska områden och samla brott som begåtts av samma personer i en och samma utredning, som polisen i stort kan lära av och komma att praktisera i större utsträckning framöver. Det menar Helena Trolläng i ledningsgruppen för Polisen Region Väst och hon ger villa- och lägenhetsinbrott och transportstölder som exempel.

– När det gäller bostadsinbrott, är vi redan idag ense om att vi behöver koordinera vårt arbete över större ytor. Det fungerar bra i vissa regioner och sämre i andra, just att samordna oss är framgångskonceptet, säger Helena Trolläng. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".