Katarina Jonsson kommunstyrelsens ordförande Skövde sitter vid ett bord och pekar. Hon är på presskonferensen i stadshuset. Foto: Tommy Alexandersson / Sveriges Radio
Katarina Jonsson är kommunalråd i Skövde. Foto: Tommy Alexandersson / Sveriges Radio

Kommunalråd bemöter anklagelser om Billingehus

1:28 min

Skövdes hundramiljonerssatsning på Billingehusområdet har anklagats för att ensidigt gynna ett hotell på bekostnad av andra. Men en juridisk prövning oroar inte Skövdes moderata kommunalråd Katarina Jonsson.

– Innan man ser helheten kan man förstå att det kommer synpunkter, menar hon.

Kritiken som förts fram, och som man kunnat läsa om i Skövde Nyheter, går främst ut på att Skövde kommun ensidigt gynnar First Hotell Billingehus  genom att köpa badet, Blå Hallen och marken runtomkring för 45 miljoner kronor.
Kommunen har inte anlitat någon utomstående expertis för att värdera vad som är en rimlig köpeskilling.

Så hur har man då kommit fram till summan 45 miljoner?

– Den har vuxit fram i diskussioner vi haft under flera år med First Hotel där vi tittat på hur vi, två olika parter, kan utveckla området. Där har vi uppskattat att det är rimligt med 45 miljoner kronor, säger hon.

Att som kommun inte ha en objektiv värdering som grund för en affär med ett privat företag är en nackdel som i värsta fall kan fälla projektet om det skulle komma att överklagas till förvaltningsrätten. Men Katarina Jonsson menar att kommunens övergripande motiv gör att man håller sig inom lagens råmärken:

– Vi har ett tydligt syfte i att skapa ett betydande värde för Skövdeborna under många generationer framåt. Det är det viktigaste för en kommun,  att ta ansvar för utvecklingen i framtiden, anser Katarina Jonsson.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista