Foto: Marthina Stäpel / Sveriges Radio.
Foto: Marthina Stäpel / Sveriges Radio.

Två åtalas för mordbrand i Assyriska föreningen

Insatsledare: När vi kom till platsen var det helt övertänt
2:08 min

Två personer åtalas idag av Skaraborgs tingsrätt misstänkta för mordbranden i Assyriska föreningen i Skövde i mitten av december.

Idag åtalas dom två män som misstänks för mordbranden i Assyriska föreningen.

Det var sent på natten mellan 16 och 17 december som lågorna stod höga från Assyriska föreningen i Västra Ryd i Skövde. Larmet kom in strax innan halv fyra efter att någon åkt förbi och sett branden. Och när räddningstjänsten kom till platsen var lokalen redan övertänd.

En och en halv timma senare hade byggnaden säckat ihop helt och ånga och rök steg från resterna av dom glödande väggarna.

Stefan Lundberg var räddningstjänstens insatsledare på plats.

– När jag kom fram till platsen var det totalt övertänt, säger Stefan Lundberg.

Under den tekniska undersökningen markerade en brandhund för brandfarlig vätska på flera platser i brandresterna och polisen hittade en olåst branddörr. Snart kunde polisen konstatera att det fanns övervakningsfilm inifrån Assyriska föreningens lokaler där man kunde se två män hälla ut 4 liter vätska för att sedan tända på.

Männen är 31 och 22 år gamla. Enligt åtalet har de handlat flera dunkar med bensin för att sedan åka till lokalen tillsammans. Väl där har en av männen slagit sönder en fönsterruta, låst upp dörren inifrån och släppt in den andra.

I förhör har 22-åringen erkänt att han varit med och anlagt branden men säger att han gjort det efter hot från 31-åringen. 31-åringen medger att han har hotat 22-åringen men nekar till brott.

Enligt vittnesuppgifter skulle motivet kunna vara en underliggande konflikt mellan olika föreningar.

På måndagen åtalades de båda männen för mordbrand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".