Varje hingstbild är inramad med namn och härstamning. Foto: Privat
1 av 2
Varje hingstbild är inramad med namn och härstamning i tapeten. Foto: Privat
Tapeten är fylld med hingstar från Flyinge. Foto: Privat
2 av 2
Tapeten är fylld med hingstar från Flyinge. Foto: Privat

Hingstar på tapeten i Hjo

1:35 min

Hoppryttaren Ellen Brunes fantasi skenade i väg. Idag är hela hennes vardagsrum fyllt med hingstar från Flyinge, på en alldeles unik tapet. 

Det finns en mycket ovanlig väggkonst i Hjo, eller det kanske ska kallas gnäggkonst. Det är nog vilket som. I sitt vardagsrum har Ellen nämligen en tapet fylld med hingstar från Flyinge.

Idén och designen står hoppryttaren Ellen Brunes för helt själv.

– Det är främst bilder på hingstar från Flyinge från 40- och 50-talet fram till nu som jag har ramat in och gjort som en tapet, säger hon.

Det tog två år att få tapeten färdig. Ett stort jobb med sökande och samlande ligger bakom den svartvita väggdekorationen. 

– Idén kommer från hingstkataloger där det finns uppställningsbilder och sen var det ett jobb att få fram dessa bilder digitalt.

Ellen gillar verkligen sin tapet. Men att göra någon uppföljning på ston eller föl är inte aktuellt. 

– Jag tror inte det blir nån fortsättning, det jag tycker är roligt är att alla hingstar är märkta med namn och härstamning, säger Ellen.

Det är inte heller aktuellt att sälja tapeten och designen vidare eftersom Ellen då måste leta upp och ringa till alla upphovsmän bakom bilderna. Ett alldeles för stort arbete, menar Ellen, som hellre njuter av sin unika tapet. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista