First Hotel Billingehus. Foto: Mats Öfwerström / Sveriges Radio
1 av 2
Hotellet på Billingen ska rustas upp för ungefär 150 miljoner kronor. Foto: Mats Öfwerström / Sveriges Radio
Silvester Jellinek. Foto Camilla Milton P4 Skaraborg Sveriges Radio
2 av 2
Silvester Jellinek. Foto Camilla Milton P4 Skaraborg Sveriges Radio

Hotel Billingehus fick flera anmärkningar för obetalda räkningar

1:34 min

Nya uppgifter om Skövde kommuns planerade 150-miljonersatsning på Billingens fritidsområde. Kommunens tilltänkta samarbetspartner, First Hotel Billingehus, fick flera betalningsanmärkningar i fjol.

Vid sammanlagt 21 tillfällen missade hotellet att betala räkningen i tid.

Hotellets delägare Silvester Jellinek säger att det inte ska ses som ett tecken på dåliga finanser i Hotel Billingehus:

– Det är viktigt att veta att det är ett norskt bolag som sköter betalningarna. Det har varit en del att önska kring detta. Men det är inte så att vi inte betalar, utan man har varit sena att betala i Norge, menar han.

Vid fyra tillfällen fick bolaget en betalningsanmärkning.
Silvester Jellinek menar alltså att ansvaret inte ligger på den lokala nivån i Skövde utan istället inom koncernens fakturahantering.
En av fordringarna handlar om en faktura från Skövde kommun. En faktura på nästan 300 000 kronor. Silvester Jellinek menar att just den fakturan har en speciell bakgrund:

– Det handlar om en nio år gammal vattenräkning. Det kan man ju förstå att här handlar det om en diskussion om vad som gäller, bland annat kring badet, säger Jellinek.

Skövde kommun vill satsa 150 miljoner kronor på Billingens fritidsområde, bland annat genom att köpa Blå Hallen och badet för 45 miljoner kronor från hotellet. Det gör hotellets ekonomiska förehavanden intressanta att närmare granska.
Men Silvester Jellinek anser att det som hände 2015 inte är intressant för det kommande samarbetsprojektet med Skövde kommun:
– Vi håller på att bilda ett helt nytt bolag där fastigheten ska ingå, och där vi investerar 150 miljoner. Det blir lite skillnad, säger Silvester Jellinek.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista