35-åringen i polisförhör Foto: Polisen
Slutförhöret mot 35-åringen hölls av Niklas Lindström på häktet i Mariestad Foto: Polisen

Lisa Holms åtalade mördare kvar i häktet

Hovrätten har beslutat att 35-åringen som åtalats för mordet på Lisa Holm ska bli kvar i häktet fram tills dom eller annat beslut meddelas den åttonde februari. 

Under dagen har hovrätten suttit i överläggning och beslutat att 35-åringen ska vara fortsatt häktad i väntan på dom. Mannen, som av Skaraborgs tingsrätt dömdes till livstids fängelse, har via sin advokat yrkat på att frikännas helt och omedelbart släppas på fri fot efter att hovrättsförhandlingen avslutades igår. 

Hovrätten anser att det finns en flyktfara och att brottet i sig har ett så högt straffvärde att det inte finns skäl att häva häktningen. Därmed fick åklagaren Lars-Göran Wennerholm gehör för sitt yrkande. 

Beslut om 35-åringen ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning kommer först den 8 februari då hovrätten "meddelar dom eller annat beslut".

Det var försvarsadvokat Inger Rönnbäck som lyfte frågan om en sådan undersökning i sin slutplädering. Hon menar att om hovrätten anser att hennes klient är skyldig så bör det prövas om han lider av en allvarlig psykisk störning innan påföljden bestäms.  

Rönnbäck menar att det fruktansvärda brottet inte går ihop med hur 35-åringen är som person.

Varken åklagaren eller målsägarbiträdet Tore Brandtler ansåg att det fanns fog för en sådan undersökning.

Beslutet om fortsatt häktning kan överklagas. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista